Brojler: egyre nő az illóolajok, növényi adalékok szerepe

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 24.

Éppen a legfontosabb egészség-megőrzési, betegség-megelőzési területeken nő a különféle növényi adalékok, illóolajok szerepe a brojlercsirke-ágazatban (is). A kulcsfontosságú bélegészség területén világszerte ígéretes eredmények születnek.

 

brojler
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

A csirke-menü része az illóolaj

Nemrég ausztráliai kutatók jelentették be, hogy természetes (és földrajzilag is honos) eredetű illóolajokkal kísérleteznek az állategészség-védelem, a termelékenység és a fenntarthatóság érdekében. A cél meghatározni, hogy a fontos illóolaj-vegyületek átjutnak-e a petesejtbe, és ha igen, jelentenek-e számottevő előnyt az embriók egészségének és robusztusságának. A Queenslandi Egyetemen a betegségekre fogékony tenyészcsirkék étrendjébe illóolajokat vezettek be a kórokozók elleni küzdelem keretében, s azok antimikrobiális tulajdonságai erősítik-segítik a bélben lévő robusztus mikroflóra működését. A vizsgált natív illóolajok közt van például a citrom-mirtusz, az eukaliptusz, a teafaolaj, az ánizs-mirtusz és a tasmániai paprika, amelyek erős antioxidánsok.

 

Válasz kihívásokra

Az ausztráliai kutatások megerősítik azt, amit hazánkban például a Biomin Magyarország Kft. tevékenysége révén már ismerünk. A takarmányok növényi adalékai, az olajok stimulálhatják az étvágyat és az emésztést, ezzel elősegítik az erőteljes korai növekedést és fejlődést. Sok esetben segítik az antibiotikum-felhasználás csökkentését – ami világszerte egyre fontosabb kihívás az állattartásban.

 

Összegződő pozitív hatások

A Biomin egyébként nemrég felmérés keretében is vizsgálta az ilyen adalékok alkalmazásának gyakoriságát a gazdaságokban. A válaszadók alig több mint fele (51%) ma is használ növényi adalékokat az állattenyésztési programban. Elsősorban a takarmány emészthetőségének javítása, másodsorban a növényi adalékok antimikrobiális tulajdonságai miatt. További használati ok még az antibiotikus hozamfokozók helyettesítése és logikusan: a hozamfokozó a negyedik fő érv. Ugyancsak fontos előnye ezeknek az adalékoknak, hogy gyulladásgátló hatásúak, javul a takarmányfelvétel. Az egymást erősíti pozitív hatások része, hogy miközben javítják a takarmány ízletességét és a tápanyagok emészthetőségét, növelik az emésztőenzim kiválasztást, befolyásolják a bél mikrobiotáját, visszaszorítják a gyulladásos folyamatokat és támogatják a bél védelmét – mindezzel optimalizált takarmányértékesítéshez és teljesítménynöveléshez vezetnek.