fbpx

A Budapest Bank felméréséből kiderül, hogyan vágnak neki a gazdák az idei évnek

Írta: - 2016 március 25.

A Budapest Bank országosan reprezentatív felmérés keretében vizsgálta az agráriumban tevékenykedő kis- és középvállalkozások helyzetét.
A kutatásban résztvevő vállalkozások közül tízből hatan valósítottak meg tavaly beruházást. A magyar agrárium látványosan fejlődött az elmúlt években, stabil, tőkeerős vállalkozások alkotják a szegmenst, éppen ezért a Budapest Bank szakértői az ágazat számára nyílt Európai Uniós források nyomán jövőre pozitívabb összképre számítanak.

A Budapest Bank Business, a bank kis- és középvállalkozásokra fókuszáló üzletága az 1990-es évektől kezdve nagy hangsúlyt fektet a kkv-kon belül az agrárcégek kiszolgálására, speciális jellemzőik, trendjeik nyomon követésére. A pénzintézet megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet 2015 végén első alkalommal mérte fel az agrárszektorban tevékenykedő kis- és középvállalatok helyzetét.

Tízből hat vállalkozás valósított meg beruházást

2015-ben az agrárvállalkozások 63%-a hajtott végre beruházást, és minden ötödik vállalkozás növelte is beruházásainak mértékét az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások jellemzően 50 millió Ft alatti összegben valósultak meg. 2014-ben ez az arány szinte ugyanannyi volt, akkor a vállalkozások 61%-a hajtott végre fejlesztést. Az üzemméret emelkedésével nőtt a beruházások szintje is, a legalább 500 hektáron gazdálkodók és a legalább 500 állatot tartók ötöde, és a legalább 500 millió forint árbevételű gazdálkodók harmada 100 millió forint feletti összeget fektetett be 2014-ben.

A felmérésben résztvevők 2016-ra vonatkozó terveit elemezve elmondható, hogy a kapacitásbővítéssel szemben idén a technológiai fejlesztések kerülnek előtérbe. Minden második vállalkozás tervez korszerűsítést, azaz növelné a jelenlegi technológiai színvonalát vagy további gépesítésbe ruházna be, kapacitásbővítést pedig a gazdák 17%-a kíván végrehajtani. Főleg a növénytermesztéssel (is) foglalkozók (54%), valamint a nagyobb földterületen gazdálkodók (56%) kívánják növelni a jelenlegi technológiai színvonalukat 2016-ban.

A vállalkozások 12%-ának nőtt az árbevétele

A Budapest Bank év végén készült felmérésében az agrárvállalkozások 12%-a állította azt, hogy az előző évhez képest nőtt az árbevétele, ők átlagosan 16%-kal magasabb árbevétellel zárták 2015-öt. Ez az arány a kisebb üzemméretű vállalkozások körében némileg magasabb volt: minden hetedik mikrovállalkozás növelte árbevételét 2014-hez képest. A vállalkozások átlagosan 9%-os árbevétel- csökkenésről is beszámoltak: miközben 12% árbevételének emelkedéséről beszélt, majdnem minden második vállalkozásnak (42%) stagnált az árbevétele, 46% pedig alacsonyabb árbevétellel zárta az évet.

Nőtt az élelmiszer iránti kereslet

A felmérés kitér arra is, hogy a gazdák mit tapasztaltak termékeik keresletét és az értékesítési árakat illetően az elmúlt évben. Eszerint a megkérdezettek 43%-a ugyanolyan értékesítési árakat tapasztalt 2015-ben, mint egy évvel korábban, míg negyedük növekedésről, harmaduk pedig csökkenésről számolt be. Az értékesítési árak alakulását a legkisebb vállalkozások látták a leginkább reálisan: minden második cég azt tapasztalta, hogy az árak nem változtak, 25%-uk pedig növekedésről számolt be, amely összecseng a KSH adataival, miszerint 2015 első felében 5%-kal nőtt az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom.

Tőkeerős vállalkozások

Az agrárvállalkozások körében a legnépszerűbb finanszírozási forma a saját forrás, a finanszírozási mixen belül 59% ennek az aránya. A bankhitel is népszerű, a gazdák működésüket 13%-os arányban finanszírozzák így, és minden ötödik gazda (19%) tervezi, hogy idén nagyobb mértékben veszi igénybe ezt a finanszírozási formát. A támogatások közül az EU-s támogatásokat közel háromszor annyian vették igénybe, mint az állami támogatásokat, és ez az olló valószínűleg tovább fog nyílni idén.

„Tapasztalataink szerint az agrárszektor rendkívül tőkeerős ágazat, jelentős önerővel rendelkeznek. Ezen kívül beruházásaik megvalósításához erősen támaszkodnak az uniós forrásokra és banki hitelekre is, ami finanszírozói szempontból az agráriumot az egyik legvonzóbb szektorrá teszi. A Vidékfejlesztési Program elindulása idén jelentős lökést adhat az ágazat beruházásainak, amely finanszírozásában a Budapest Bank is komoly szerepet kíván vállalni” – mondta el Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője. „A Budapest Banknál a kis- és középvállalkozásokon belül az agráriumot kiemelt szegmensként kezeljük, és idén még erőteljesebben nyitunk feléjük. Komplex szakértői segítséget adunk a támogatásokhoz kapcsolódóan, bővítjük a kedvezményes hiteltermékek körét, még kedvezőbbé tesszük a normatív támogatások előfinanszírozását, az őstermelőknek pedig sokkal egyszerűbben igényelhető, és könnyített hitelfeltételekkel elérhető programot fogunk meghirdetni.”

Az országosan reprezentatív, 400 vállalkozás megkérdezésén alapuló részletes felmérést 2015. utolsó negyedévében, november 4. és 24. között végezték.