fbpx

Videón a pirosra festett John Deere-traktor – mi a titka?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 24.

A legtöbb traktormárka már távolról azonosítható a színéről – de aki Észak-Németországban sétál a tengerparton, könnyen csalatkozhat, ha meglátja ezt az életmentő traktort.

Észak-Németországban, a balti-tengeri Wustrowban ugyanis pirosra festett John Deere traktort használnak. A piros mezőgazdasági vontató fekete felnivel jár, és nemcsak a színe, hanem az alkalmazási profilja is szokatlan: életeket ment. A tengerparti használatra átalakított traktor az új Knut Olaf Kolbe mentőcsónakot hozta el a Német Hajótöröttek Mentőtársaságától (DGzRS). A Wustrow új mentőcsónakja 425 LE-s sugárhajtással rendelkezik, és 33 csomóra (kb. 61 km/h) gyorsul.

A wustrowi állomás tengeri mentői nagy hagyományra tekintenek vissza: a Mecklenburg-Schwerini Nagyhercegség első tengeri mentőállomása 1847-ben, a DGzRS alapítása előtt épült ott.

Persze, a világban nem ez az egyetlen olyan traktor, amelynek a funkció új, szokatlan, az eredetitől eltérő színezetet ad. A polgári védelemben és a hadseregekben számos, eredetileg mezőgazdasági célú gép (vontató, rakodó) kap terepszínű, semleges vagy más speciális színezetet.