fbpx

Gyenge a szilvatermés, zöme ipari felhasználásra megy

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 21.

Idén mintegy 40-50 ezer tonna szilvát takarítanak be a gazdák, ez a közepesnél is gyengébb. A közkedvelt gyümölcs mintegy 60 százaléka ipari felhasználásra kerül, lekvár, befőtt és pálinka készül belőle – tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös piaci körképéből.

Szilva termésmennyisége itthon, grafikon
Ha rendszerváltáskor volt a csúcs, mostanra ötödére esett vissza a szilvatermés (fotó: MTI/KSH)

Tart már a szilvaszezon

A szilvatermesztésnek idén nem kedvezett az időjárás: a hűvös tavaszi néhány fajta esetében kedvezőtlenül befolyásolta a termékenyülést, a virágzáskori csapadékos időjárás, pedig a monília fertőzés elleni védekezést nehezítette, így az idén közepesnél gyengébb termés várható. A gazdálkodók mintegy 40-50 ezer tonna közötti mennyiséget takaríthatnak be ebben az évben, kevesebbet, mint a tavaly.

A szilva fénykedvelő növény, jól tűri a hideget, így Magyarország éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt termesztéséhez. Késő tavasszal virágzik, így a korai fagyok viszonylag ritkán ártanak neki. Mivel sekélyen gyökerezik, ezért a tartós csapadékhiány megviseli. Szilvát a szélsőséges futóhomok és a szikes talajok kivételével mindenütt lehet termeszteni.

A termőterület nagysága az elmúlt években enyhén csökkent

A termelés ugyanakkor egyre inkább az intenzív, kézi szedésre alkalmas ültetvények irányába tolódik el. Az idei területalapú támogatási adatok szerint mintegy 5848 hektáron termesztenek itthon szilvát a gazdálkodók.

A legnagyobb termesztőkörzetek:

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye – 1636 hektár;
  • Bács-Kiskun vármegye – 1197 hektár;
  • Pest vármegye – 956 hektár.

Szilva
Az idei időjárás nem kedvezett a szilvatermesztésnek (fotó: Horizont Média/Archívum)

A Nemzeti Fajtajegyzékben 22 szilva fajta, 3 japán szilva fajta és 13 tájfajta szerepel

A fajták eltérnek méretben, színben (piros, lila, sárgás, zöldes, sötétkék), formában (kerek, tojásdad, gömbölyű, hosszúkás), magvaválóságban, lédússágban, aromában és az érési időben is.

Alapvetően négy gyűjtőkategóriába sorolhatók a fajták:

  • a házi szilva hosszúkás formájú, sötétkék színű, a gyümölcshús sárga, éretten a hús elválik a magtól;
  • a ringlónak – amelyet I. Ferenc francia király feleségéről neveztek el – zöldessárga héja és zöldes, fehéres, édes gyümölcshúsa van;
  • a kökényszilva termésén varrat található, színe kék vagy lilás, de előfordul piros és sárga változatban is;
  • a mirabella kicsi, gömbalakú, sárga termés, édes gyümölcshús jellemzi.

Hazánkban legnagyobb arányban a nagyfokú ökológiai toleranciával rendelkező házi szilvához (Prunus domestica) tartozó fajtákat termesztjük. Az utóbbi időben telepítéseknél a gazdák Cacanska lepotica fajtát részesítették előnyben, de továbbra is népszerű a Stanley és a Besztercei klónok is. Ez utóbbi a hagyományos termesztőkörzetekben, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében még mindig elterjedt.

Ültetvényeinkben megjelentek és vélhetően egyre nagyobb szerepet fognak játszani a sharka vírussal szemben ellenállóbb, nagy termőképességű, gyakran öntermékeny német, szerb, román szilvafajták is (pl. Jojo, Valjevka, Top-sorozat).

A sokféle hazai fajtának köszönhetően a szilva július közepétől októberig érik

A szilvacsúcs augusztus végétől indul, amikor megkezdődik a szilva ipari feldolgozása is. A hazánkban termett szilva jelentős részét, mintegy 60 százalékát az ipar dolgozza fel, a lekvár és a felezett befőtt mellett a pálinka alapanyagául szolgál az ízletes gyümölcs.

Az egyik legnépszerűbb fajta, a Stanley augusztus közepén kezd érni. Friss fogyasztásra az egyik legjobb ízű, édes szilvafajta a Toptaste, míg lekvárnak kiváló a Haroma és a Presenta is, melyekből befőtt és ecetes szilva is készíthető. Süteményekbe a Topfive fajta jó választás lehet, amely nemcsak magas cukortartalommal, de megfelelő savtartalommal is rendelkezik.

Ha nyersen fogyasztjuk, válasszuk az érettebb, édesebb darabokat. Lekvárnak, szilvapálinkához a puha és túlérett, magasabb cukortartalmú gyümölcsöket használjuk. Savanyúságnak, húsok mellé jobb az kevésbé érett szilva.

Az új szilvafajták vírusokra, aszályra kevésbé érzékenyek és még édesek, lédúsak, bőtermők is

A szilva igazi vitaminbomba

Természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is. A szilvát a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is.

Tápláló gyümölcs, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is. A 85%-os víztartalma miatt a szilva nagyon jó szomjoltó, valamint rost és szorbittartalmának köszönhetően pedig közismert hashajtó. Napi egy-két marék friss vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket és elősegíti a salakanyagok kiürülését.

Forrás: NAKFruitVeB