fbpx

A permeteződrónok üzemeltetésének költségei

Írta: Agrárágazat-2024/2. lapszám cikke - 2024 február 25.

Megéri a befektetés?

A pilóta nélküli légi járművek mezőgazdasági használatának célja, a gazdálkodó költségeinek csökkentése mellett, a terméshozam növelése, valamint az ökológiai lábnyomunk redukálásával a környezet kímélése. A drónok invesztálásában gondolkodó gazda számára azonban döntő szempont lehet az is, hogy milyen költségekkel jár ezeknek az eszközöknek az üzemeltetése, és hogy mennyi idő alatt térülhet meg a befektetése.

Differenciált permetezés
Differenciált permetezés

Induló költségek

A technológiai újítások sokszor észrevétlenül, egyik pillanatról a másikra válnak az életünk részévé, és elfogadottá a mindennapokban. Ki gondolta volna tíz-húsz évvel ezelőtt, hogy a drónok mára mezőgazdasági csúcstechnológiás eszközökké növik ki magukat, és hatékonyabb megoldásokat kínálnak, mint a hagyományos szántóföldi permetezők. Nincs taposási kár, elérhetővé váltak a megközelíthetetlen táblák is, a vízállásos területek is permetezhetőek lettek, lehetővé vált a foltkezelés (gyomirtás, tápanyag-utánpótlás), és az előnyök közé sorolható az is, hogy akár 95%-kal kisebb lehet a vízfelhasználásunk. Egy ilyen jellegű beruházás nagysága azonban sokszor ijesztőnek tűnhet elsőre. Egy kisebb tartálykapacitással rendelkező professzionális permeteződrón ára körülbelül 2 millió forintnál indul; a nagyobb mennyiségű permetszer kijuttatására alkalmas drónok ára pedig akár a 7 millió forintot is elérheti. Ha azonban alaposabban elemezni kezdjük a költség-haszon viszonyrendszerét, akkor újabb előnyökkel találjuk magunkat szemben: a csökkenő munkaerőköltségek és a növényállomány pontosabb kezelése magasabb hozamot fog eredményezni. Ráadásul egy drón kevesebb mint negyed óra alatt képes felmérni egy hektár területet. Mindez hagyományos módszerekkel órákig tart.

Különböző vegetációs értékekkel rendelkező zónák

Mivel számoljunk?

A permeteződrónok kezdeti beszerzési költségein kívül számolnunk kell karbantartási és szervizelési költségekkel is. Szerencsére azonban ezek jóval alacsonyabb számokat jelentenek, mint amire egy szántóföldi permetezőnél számíthatunk. A drónok üzemeltetése összességében 50–70%-kal kerülhet kevesebbe, figyelembe véve az üzemanyag- és munkaerőköltségeket és a karbantartást. A szervizelés gyakorisága nagyban függ a drón használatának intenzitásától. Általában évente egyszer javasolt a drón alapos átvizsgálása és karbantartása. Az alkatrészek elérhetősége és ára szintén befolyásolja az üzemeltetési költségeket. A piacon megtalálható drónokhoz tartozó alkatrészek változó árfekvésben érhetőek el, és a rendelkezésre állásuk is különböző lehet, a gyártótól és a modelltől függően.

Csomagban jobban megéri

Amikor egy gazdálkodó beruház egy drónba, ajánlott annak dróncsomagban való beszerzése, amely további kiegészítő eszközöket tartalmaz, mint például: pótakkumulátorok, töltőberendezés, tartalék forgószárnyak, aggregátor, RTK-bázisállomás. Ezek a csomagok ugyan további költséget jelenthetnek, de hosszú távon értékesebb befektetésnek bizonyulnak, mivel segítik a drónok hatékonyabb működését, és minimalizálják a nem megfelelő használatból eredő károkat.

Növényállapot felmérése

A mai permeteződrónok olyan kifinomult akadályészlelő és elkerülő rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek csökkentik a különböző balesetek és zuhanások esélyét. Ezek a rendszerek lehetővé teszik az eszközök számára, hogy biztonságos távolságot tartsanak a növényzettől, épületektől és egyéb akadályoktól, minimalizálva a fellépő károkat és javítási igényeket. A normál, rendeltetésszerű használat mellett a drónok lezuhanásának esélye rendkívül alacsony, ami további biztonságot és megbízhatóságot jelent minden gazdálkodó számára.

A nehezen permetezhető helyek is elérhetővé váltak

Aki lemarad, kimarad

Összességében tehát elmondható, hogy a permeteződrónok tökéletesen megfelelnek a létrehozásukkor felállított alapkoncepciónak. A dróntechnológia integrációja az agráriumba nem csupán trend; ez alapvető változást hozhat a nehéz helyzetben lévő mezőgazdaság folyamataiba, és megoldást kínál a gazdálkodók előtt álló számtalan kihívásra. A kérdés valójában nem a permeteződrónok létjogosultságáról és megtérüléséről szól, hanem arról, mennyire tudnak a gazdák lépést tartani a fejlődéssel.

Azok, akik már használják a dróntechnológiát, jelentős előnyhöz jutnak, és előrébb tartanak ebben a rendkívül versenyképes és folyamatosan fejlődő iparágban. A permeteződrónok integrációja a mezőgazdaságba egy olyan bölcs befektetés kezdete, amely biztosíthatja gazdaságának fenntarthatóságát és jövedelmezőségét.

Galambosi Vince Zoltán
ABZ Drone Kft.