fbpx

Újabb állami földterületek kerülnek kalapács alá

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 21.

Most a 10 hektár térmértéket meghaladó, állami tulajdonú földrészletek kerülhetnek a gazdálkodókhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis – és közepes gazdaságokat és a helyi termelők földhöz juttatását támogatja.

Földterületek a magasból
Mezőgazdaság (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A gazdálkodók igényeit is figyelembe veszi a birtokpolitika

A magyar agrárium előtt álló kihívások ellenére a gazdák elkötelezett munkájának köszönhetően mindig biztonságos élelmiszer kerül a magyar családok asztalára. Az Agrárminisztérium ezért minden lehetséges eszközzel támogatja az ágazat szereplőinek tevékenységét, aminek egyik alapvető eszköze a gazdálkodók igényeit figyelembe vevő birtokpolitikai intézkedések kialakítása.

Az árverések keretében mintegy – 10 hektár térmértéket meghaladó – 22 ezer hektár állami földterületet hirdetnek meg, több ütemben. Az első ütemben több mint 12 ezer hektár elsősorban szántó, rét, legelő művelési ágú földrészletet kínálnak megvételre. Az árverési hirdetmények kifüggesztése péntektől az Nemzeti Földügyi Központ (NFK) honlapján elérhető.

Az előző ilyen akció a 10 hektár térmérték alatti területeket érintette.

Tudnivalók az árverésekről

  • azok időpontjáról és helyszíneiről a hirdetmények adnak pontos tájékoztatást;
  • a tranzakciókra 2023. június 22. és 2023 július 14. napja között kerül sor;
  • a lebonyolítás az NFK közreműködőjeként a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok feladata;
  • minden további információt a Kormányhivatalok vármegyei és járási hivatali helyiségeiben kifüggesztett hirdetmények tartalmaznak.

A hirdetményeket az árverések helyszínein is kifüggesztik, továbbá a Kormányhivatalok honlapján, valamint vármegyei/helyi sajtótermékekben is közzéteszik.

Megváltoztak az árverési eljárás egyes részletszabályai

Az árverési eljárás gyors és hatékony lebonyolítása, átláthatósága érdekében a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet 2023. május 15. napján hatályba lépett módosításával megváltoztak az árverési eljárás egyes részletszabályai.

Ezeket érdemes az árveréseken részt venni, illetőleg elővásárlási jogot gyakorolni kívánó gazdáknak kiemelt figyelemmel áttanulmányozni.

Forrás: AM Sajtóiroda