fbpx

Ragasszon pénzt a repcére!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 01.

A növényvédőszer-hatóanyagok napjaikban egyre sűrűbben bekövetkező visszavonása mostanra az állományszárítás, deszikkálás területét is elérte. A diquat hatóanyag „elvérzett” az EU újraengedélyezési eljárásán, és az a műveletet, amit a köznyelv csak reglonozásnak nevez, már csak eseti engedéllyel, időlegesen alkalmazható. A glifozát hatóanyag körüli viták és események miatt az ilyen hatóanyagú készítmények jövője sem biztató.

 

Repce deszikkálása
Repce deszikkálása Laminex használatával

 

Repcében az állományszárítás elmaradása közvetlen termésveszteséggel járhat. A repce becői érzékeny biológiai alkotások; könnyen felnyílnak, felpattannak, a madarak könnyedén kiverik belőlük a magokat, arról nem is beszélve, ha aratáskor bemegyünk egy jó repcetáblába az egyik végén a kombájnnal, akkor a másik vége is mozog. A repcében leggyakrabban használt becőragasztó hatóanyag a sztirol-butadién, amely többek között a Laminex® LP-45 készítmény hatóanyaga is. A készítmény hatóanyaga szintetikus polimer alapú ragasztóanyag, amely a kipermetezése után vízben nem oldódó, féligáteresztő latex membránburkolatot képez a kezelt növény felületén. Ez a membránburkolat körülbelül 20–30 napon keresztül a kezelt felületen marad.

Ez a védőburkolat nem gátolja a kezelt növények természetes vízleadását, de megakadályozza a föld feletti részein keresztül történő nedvesség felvételét, a becők visszanedvesedését. Így a készítmény egy egyszerű fizikai hatással – a növény felületén kialakított féligáteresztő membránnal – segíti elő a természetes öregedési folyamatok mielőbbi befejeződését, anélkül, hogy bármilyen negatív hatással lenne az érés folyamatára és az olajtartalom beépülésére.

 

 

Őszi káposztarepcében, deszikkáló szerrel történő együttes kijuttatás esetén a Laminex® LP-45 becőragasztó készítmény kijuttatása közepes vagy közepesnél nagyobb cseppmérettel (>175 mikrométer) történhet. A permetlé készítésénél először a deszikkáló szert kell bekeverni, majd ezt követően folyamatos keverés mellett a Laminex® LP-45-öt. Deszikkáló szerekkel kombinálva, a becők 70%-os érettségénél, a betakarítás előtt 7–14 nappal kell kijuttatni a készítményt. A Laminex® LP-45 nagy előnye, hogy elsodródásgátlásra is engedéllyel rendelkezik. Mivel a glifozáttal történő deszikkáláshoz mind légi, mind földi kijuttatás esetén az elsodródásgátló szer használata kötelező, így a Laminex® LP-45 használata esetén nem kell még külön elsodródásgátló szert vásárolni a becőragasztó mellé, mert a Laminex® LP-45 mindkét problémát egyszerre oldja meg.

 

Repce
A repce ragasztás ideje

 

Őszi káposztarepcében, önmagában használva, a készítményt a repce pergési veszteségének a csökkentésére a becősárgulástól a becők 30%-os érettségéig kell kipermetezni, 0,8–1 liter/hektár dózisban, a várható betakarítás előtt 3-4 héttel (becősárgulás–érés, BBCH 80-87).

Szántóföldi géppel 200–400 liter, légi permetezés esetén 60–80 liter víz felhasználásával.

A könnyebb oldódás érdekében fontos a keverési sorrend betartása; a készítményt kell a vízhez hozzáadni, hogy a megfelelő oldódást elérjük.

A Laminex® LP-45 őszi káposztarepcében, becőragasztó készítményként drónnal is kijuttatható. Ebben az esetben nem keletkezik taposási kár, és a kezelés gyorsabban, minimális víz felhasználásával végezhető el. A Laminex® LP-45 égi kijuttatása engedélyezett.

 

 

További Hechta-ajánlatokról ITT olvashat.

 

Takács Attila
hechta.hu