Már pályázható az új méh állatjóléti támogatás

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 21.

2022. június 20.-tól pályázható a tízmilliárd forint keretösszeggel hirdetett méhek állatjóléti támogatása – olvasható az agrárminisztériumi közleményben.

Méhek a facéliában

Új támogatási konstrukció

Nagy István kifejtette, a méhek jólétét előtérbe helyező méhészeti tevékenység támogatása érdekében az Agrárminisztérium új támogatási konstrukció bevezetéséről döntött. A kiírás a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését, valamint a méhegészségügyi problémák megelőzését célozza, ennek érdekében támogatja a méhek jólétét szolgáló higiéniai, állatvédelmi körülmények biztosítását.

A méhcsaládok egészsége, kiegyensúlyozott fejlődése, avagy nyugalma elősegítésével a méhcsaládok a betegségeknek jobban ellenállhatnak, így az egészséges méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltatása is fokozható.

A támogatást igénylő köteles évenként egy alkalommal pergetéskor 4 kg mézet visszahagyni

A felhívás keretén belül az Agrárminisztérium a nyilvántartásban szereplő méhészek számára biztosít vissza nem térítendő támogatást. Fontos feltétel, hogy a támogatást igénylő a kérelem beadását megelőzően legalább 3 éve a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X.18.) FVM rendeletben bejelentett és nyilvántartott méhtenyészettel rendelkezzen.

A támogatási kérelmek benyújtására 2022. június 20. és július 19. közötti időszakban van lehetőség, a kötelezettségvállalási időszak pedig 2022. július 01-től 2024. december 31-ig tart.

Támogatott tevékenység a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartása, ennek érdekében a támogatást igénylő köteles a támogatott méh-tenyészetben, méhcsaládonként, évenként egy alkalommal, a mézelvételkor (pergetéskor) 4 kg mézet visszahagyni. A méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség teljesítéséért 15 euro/méhcsalád/év a kifizethető összeg.

A támogatási felhívás teljes szövege elérhető a kormány pályázati portálján.

A mezőgazdaságot érintő, további támogatási felhívásokkal kapcsolatos híreket olvashat portálunk Pályázat rovatában.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc