fbpx

Megint hanyatlik Európában a repcetermesztés

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 25.

Tavaly nagyon sok repce termett a nagy 2022-es kampány eredményeként, de a roppant gyenge árak már őszre elrontották a vetési kedvet Európában.

A 2023-as bő termés és az ellen szemben érvényesülő alacsony terményárak árak miatt a repcetermelés megkérdőjeleződött. A túl csapadékos időjárás és az importnyomás is közrejátszott abban, hogy több országban visszavették a repce-termőterületeket. Az idei évre vonatozó elemzések szerint a 2024-es globális repceterület 42 millió hektárra csökkenhet, ami 2%-kal maradna el a korábbitól. A Kleffmann Digital RS piackutató szerint a 10 legnagyobb európai repcetermelő országban a gazdálkodók tavaly ősszel kevesebb területet vetettek, mint a 2023-as betakarításkor. Összesen kevesebb mint 6 millió hektáron található repce. (A külön felmérésben vizsgált Ukrajnában is a termesztés jelentős visszaesése volt megfigyelhető.) A cég szerint az Egyesült Királyságban (-17%), Romániában és Dániában volt a legnagyobb visszaesés a tavalyi növekedési évhez képest. Németország és Ausztria csak csekély csökkenést mutat repceterületben. A kisebb nyugat-európai államokban a termesztés bővülése volt megfigyelhető. A 2023 végi és ez év eleji szélsőséges időjárási események azonban a terület további csökkenéséhez vezettek, amelynek mértéke még nem ismert. Valamivel nagyobb repceterület Franciaországban mutattak ki, de ott is csak alig 2%-kal. Az alacsonyabb árak ellenére a nagyon jó betakarítási és vetési feltételek arra ösztönözték a francia gazdálkodókat, hogy tovább bővítsék a művelési területet. Lengyelországban, az EU harmadik legnagyobb repcetermelőjében a terület csökkenésének jelei mutatkoznak a Kleffmann Digital RS szerint, bár valószínűleg ismét túllépik az 1 millió hektáros határt.

érlelődő repce tavasszal
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Idehaza tavaly szintén csökkent a repce betakarított területe, a 2022. évitől 7,6%-kal elmaradva 189 ezer hektárra szűkült. Ám a 619 ezer tonna betakarított olajosmag 22%-kal felülmúlta az egy évvel korábbit, és a 3,3 tonnás átlaghozam is rekordközeli érték (2016-ban volt ennél magasabb). Viszont az árak itthon is gyengén alakultak: a 2023. január–novemberben 163 ezres tonnánkénti ár 43%-kal alacsonyabb, mint 2022 azonos időszakában.