fbpx

Járvány és agrárium: mi lesz a tömeges pozitív tesztekkel…?!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 november 04.

Ha rosszabbra fordul a helyzet és szaporodnak a pozitív tesztek, legfeljebb is mentesség segítheti ki a mezőgazdaságban dolgozókat a karanténból. A szlovákok már aggódnak – mi lesz itthon?

 

mezőgazdaság

 

Figyelmeztetnek a szomszédban

Súlyos gondokkal nézhetnek szembe a mezőgazdasági termelők Szlovákiában – figyelmeztetett nemrég a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője, aki szerint elsősorban az állattenyésztőknek kellett felkészülniük az elkövetkező időszakra, mivel ez az az ágazat, amelyben a munkát nem halaszthatják későbbre. Jana Holéciová azt mondta: megoldás lehet, ha a növénytermesztésben dolgozó alkalmazottakat vagy az erre vállalkozó nyugdíjasokat csoportosítják át az állattenyésztésbe. Már meg is kezdték ennek a felmérését.

 

Indokolni kell majd

Szlovákia nagyon előre jár a tömeges tesztelésben, ugyanakkor az aggályok nálunk sem alaptalanok, miközben a járvány egyre nagyobb fertőzöttségi esetszámokat produkál. – A járvány második hulláma miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelezte a döntéshozók felé a hatósági házi karanténnal kapcsolatos mentesülési szabályok felülvizsgálatának indokoltságát, és a kérést kedvezően bírálták el. Ez az intézkedés alkalmas ugyanis biztosítani az agrárium szereplőinek folyamatos és zökkenőmentes munkavégzését. A NAK kérése eredményeként méltányossági alapon felmentés kérhető a karantén alól. A felmentést a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya adhatja meg, ha a járványügyi védekezés házi karantén nélkül is biztosítható. Méltányossági ok lehet a mezőgazdasági munkák elvégzése is, azonban fontos, hogy a munka elvégzésének szükségességét részletes indokolni kell, amely indoklást a kérelmezőnek kell megtennie – közölte portálunkkal a NAK.

 

Az agrárkamara egyébként még márciusban minden megyében megalakított Megyei Agrárkoordinációs Munkacsoportokat alakított, amelyek közvetítenek, ha valahol munkaerő-igény vagy -többlet keletkezik, amire sürgősen megoldást kell találni. Erről itt olvasható plusz infó.