fbpx

Nagy területen fagyott; az őszi búzának hiányzik a csapadék

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 21.

Péntek hajnalra nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet, Nyírlugoson volt a leghidegebb, -5,3 Celsius-fokot mértek. Közben a talaj felső rétege szárad, az elvetett búzának kellene a csapadék.

Csattanó maszlag
A mezőgazdaság esőt vár, nem fagyott (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az ország nagy területén fagyott éjszaka

Csütörtökről péntekre virradó éjjel északkelet felől egyre hidegebb és szárazabb levegő áramlott elsősorban a keleti megyék fölé, a légmozgás is jobbára gyenge maradt, felhők sem akadályozták a kisugárzást, így nagy területen fagypont alá tudott hűlni a levegő.

Nyírlugoson mérték a leghidegebbet, -5,3 fokot, ami két fokkal meghaladta az eddigi szezonrekord, amit csütörtök hajnalban mértek Zabaron. Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei széljegyzetben megjegyezték, hogy az első tízbe sem lehetett bekerülni -3,5 fok feletti értékekkel.

A jövő héten már nem valószínű fagy és délutánra újra 20 fok köré emelkedik a hőmérséklet.

A talaj felső néhány centiméteres rétege már kiszáradt

Az elmúlt hét során az ország döntő részén egyáltalán nem hullott csapadék, csak néhol fordult elő kisebb eső, zápor, de a csapadékösszeg a két millimétert sehol nem haladta meg, jelentős eső utoljára szeptember utolsó és október első napján esett. A csapadékos szeptember után az október eddig száraz idővel telt, így az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege is egyre nagyobb területen fordul át újra csapadékhiányba.

A talajok felszín közeli rétege sokat száradt, a felső néhány centiméter teljesen száraz. Körülbelül öt centiméter mélyen van egy hol vékonyabb, hol vastagabb, még többnyire kellően nedves réteg, majd a nyáron alaposan kiszáradt, mélyebb rétegekben (jellemzően 60-80 centiméter alatt) szintén kevés a nedvesség, bőven lenne hely az őszi és téli csapadék számára.

Az agrometeorológiai elemzés szerint a hőmérséklet több fokkal az átlagos értékek fölött alakult október első felében, esetenként délutánra 20 Celsius fokot is elérte a levegő hőmérséklete.

Őszi vetés
Az őszi vetésre kellene a csapadék (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban. A már elvetett táblákra viszont nagyon jól jönne egy kiadós eső, hogy a kelés szépen meginduljon, mert a fellazított talaj felső néhány centiméteres rétege már kiszáradt.

A jelenlegi adatok szerint szombat délutántól vasárnap reggelig várható egy csapadékhullám, amelyből a jelenlegi számítások szerint többnyire 2-10 milliméter csapadék ígérkezik, délkeleten ennél kevesebb valószínű. Az országnak mintegy felén várható az elvetett őszi búza keléséhez elegendő eső.

Forrás: MTI