A vaddisznó is fél, de az anyai ösztön ezt felülírhatja

Írta: Barna Ferenc - 2021 március 03.

Itt a tavasz, érzik ezt az állatok is. A vaddisznók az ellési időszakban (január-május) vígan keresgélnek, kutatnak élelem után az erdőkben kicsinyeikkel. Ilyenkor a kocák különös gonddal vigyázzák a malacok életét, dolgozik bennük az anyai ösztön. Harciasan fellépnek, ha vélt vagy valós fenyegetést észlelnek a kicsik közelében.

Erre a tényre hívja fel az Agrárminisztérium a túrázók figyelmét. Legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak, fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt.

 

Vaddisznó

A kocák különös gonddal vigyázzák a malacok életét (Fotó: Barna Ferenc)

 

Lakott területek, művelés alá vont földek

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy manapság a vadon élő állatok egyre jobban bemerészkednek a lakott területekre, akár külterületeken is találkozhatunk velük.

Az elhanyagolt telkek, tanyák, romos épületek, a belterületi bozótosok ideálisak lehetnek a vaddisznónak, ha találnak itt vizet, élelmet és búvóhelyet. Kertészetek, ültetvények a könnyen megszerezhető élelmek forrása lehetnek a mindenevő állatoknak. Ezért fontos, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók is figyeljenek, és tudják, miként kell viselkedni egy ilyen találkozás alkalmával.

Az értékes kertészeteket érdemes erős, minimum 1-1,5 méter magas kerítéssel védeni. Amennyiben a terület nagysága miatt ezt irreálisan magas költséget jelentene, kell más, vadriasztásra alkalmas módszert keresni.

Fontos, hogy a vadaknak kedvező körülményeket szüntessük meg, ne hagyjunk szét szemetet, zöld hulladékot, ne alakítsunk ki mesterséget „fürdőzőket” az állatoknak.

 

A vadak etetésének a célja, hogy az erdős területeken tartsák az állatokat, azok ne tegyenek kárt a művelt mezőgazdasági területeken a kultúrnövényekben

 

Lehetséges megoldások

Az egyik megoldás lehet, ha etetjük a vadállatokat. Erre télen szükség is van, de a többi évszakban is a megfelelő vetéssel, etetéssel irányítani lehet a vadon élő állatokat, ezzel megelőzni a súlyosabb vadkárokat.

A vadkerítés is működhet, de annak kialakítása, fenntartása költséges, ha hatékonyságát meg akarjuk őrizni.

A technika fejlődésével, az akkumulátorok kapacitásának növekedésével (és méretük csökkenésével) lehetővé váltak más, elektronikus eszközök általi védelem is. Ilyen például az ultrahangos vadriasztó is.

 

Vaddisznó

A vadállatok félnek az embertől, de ha olyan helyzetbe kényszerítjük, támadhat (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az állatok ösztönösen kialakult tulajdonsága, hogy félnek az embertől

Amennyiben tehetik, tartják a távolságot és inkább elmenekülnek. Ennek ellenére előfordulhat, hogy valaki vaddisznóval találkozik. Amennyiben anyakocával és malacaival futunk össze, lehetőség szerint el kell sétálni, hagyni kell, hogy a konda békésen elszaladjon.

Közlekedés során kiemelten figyeljünk azokon az útszakaszokon, ahol a vadveszélyre figyelmeztet tábla. Amennyiben országúton ugrik a jármű elé egy vad, biztonságosan meg kell állni, és meg kell várni, amíg átkel az úton. Számítani kell arra is, hogy egy állatot több is követhet. Koca esetében a konda többi tagja vagy a kandisznó is követheti a csoportot.