fbpx

Most megkérdezik, most lehet beszólni a glifozátról

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 01.

Ma súlyos szemkárosodás miatt veszélyes besorolású. De mi legyen vele holnapután…?  Nyilvános konzultáció indul a glifozát tudományos értékelésének jelentéstervezetéről.

 

glifozát permetezés
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Két hónapig véleményezhető

Megkezdődik a glifozát hatóanyag európai uniós státuszának megújításáról szóló értékelő jelentés nyilvános konzultációja. Az érdeklődőknek két hónap áll rendelkezésükre, hogy szakmai észrevételt tegyenek a mintegy 11 ezer oldalas tervezettel kapcsolatban, amit a Franciaország, Magyarország, Hollandia és Svédország nemzeti illetékes hatóságaiból álló Glyphosate Assessment Group (AGG) készített.

 

Ma veszélyes besorolású

A glifozát jelenleg az EU-ban veszélyességi besorolással rendelkezik, amely szerint súlyos szemkárosodást okoz, és hosszan tartó hatást gyakorol a vízi élővilágra. Az ECHA szakemberei a 2017-es értékelésükben a rákkeltő vagy a reprodukciós toxicitási besorolást nem tekintették indokoltnak. Az AGG tudományos értékelése a mostani formájában nem javasolja a meglévő osztályozás megváltoztatását. Az ECHA szakmai bizottsága a javaslat figyelembevételével hozza meg a CLP rendelet (1272/2008 EK rendelet) szerinti besorolással kapcsolatos álláspontját.