fbpx

Glifozát: nincs bizonyíték a rákkeltő hatásra

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 18.

Indokolatlan a veszélyes/kockázatos hatóanyagok közé sorolni, mert továbbra sem találtak bizonyítékot arra, hogy rákkeltő volna a glifozát. Magyar, svéd, francia és holland kezdeményezésre a hatóanyag megújítása a küszöbön áll.

 

glifozát

 

Nyilvános lesz a jelentéstervezet

Elkészült az a jelentés, ami alapján – kedvező elbírálás esetén – megújítható lesz a glifozát hatóanyag a mezőgazdasági gyakorlatban. A glifozát státuszának megújítására vonatkozó kérelem szakmai értékelését négy tagállam (Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország) közösen végzi. A megújítási folyamat következő szakaszában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), valamint az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) folytatja a megkezdett munkát. Amint a két uniós testület a jelentéstervezetet formai és tartalmi szempontból megfelelőnek ítéli, honlapján nyilvános konzultációra bocsátja. A nyilvános konzultáció előreláthatóan 2021. szeptember elején indul, ezt követően két hónap áll majd rendelkezésre, hogy bárki szakmai észrevételt tegyen a mintegy 11 ezer oldalas tervezettel kapcsolatban.

 

Permetezés

 

Úgy látják, nem rákkeltő

Az eddigi adatok alapján a jelentéstervezet a glifozát hatóanyag megújítására tesz javaslatot. Az összes rendelkezésre álló, releváns adatot és információt figyelembe véve ugyanis továbbra sem találtak bizonyítékot arra, hogy a gyomirtó szer hatóanyaga rákkeltő (karcinogén) volna. Vagyis ilyen besorolására véleményük szerint nincs szükség. A végső döntés meghozatala mindenképpen a glifozát hatóanyag jelenlegi státuszának lejárati ideje, azaz 2022. december 15. előtt esedékes.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán