Miért és milyen meszezőanyagot juttassunk ki?

Írta: - 2022 június 08. -Hirdetés

A kalcium nemcsak a talajok vázát alkotja, hanem fontos tápanyag, és mint kicserélhető kation, segíti más tápanyagok felvételét.

A kalciumban jól – de nem túlzottan – ellátott talajból azok a tápanyagok (NPK) is lényegesen jobban hasznosulnak, amit drága pénzen kijuttatunk. Pár ezer forintból „lemeszezhetjük” a tábláinkat, körforgásba hozhatjuk a tápanyagokat, de ehhez válasszunk megfelelő terméket.

Traktor, mezőgazdasági terület, mészszórás
A granulált mész szórása gyors és egyszerű, csak a talaj felső rétegébe dogozzuk be!


Vulcan Balance G

Granulált kalcium-karbonát, vagyis lágy mészből készült termék. Csak savanyú talajon használjuk, közepes–nagy mennyiségben (300–1 000 kg/ha). A karbonátok csak sav hatására válnak a növény és a talaj számára hasznos ionos formává. Tarlóra, vetés előtt vagy akár állományba is kijuttatható termék, amelyet csak a talaj felső 15 cm-es rétegébe szabad bedolgozni.

Mezőgazdasági termelő, kukorica a háttérben
Az öntözött területeket évente kellene már meszezőanyaggal kezelni


Vulcan Balance GS

Granulált kénes meszezőanyag, amely gipszet (kalcium-szulfát) és meszet (kalcium-karbonát) tartalmaz. Enyhén savanyú vagy semleges pH értékkel bíró talajon is gyorsan kifejti talajjavító hatását. A Balance GS-ben levő kén szulfátos formában található, amelyet a növény azonnal képes hasznosítani. A mai kénhiányos gazdálkodás mellett az egyik legjobb választás, ha kénes meszezőanyagot használunk. Kijuttathatjuk vetés előtt, de akár a növény korai növekedési fázisában, már állományba.

Mezőgazdasági termelő, belvíz a mezőgazdasági területen
A talajtömörödés, a tápanyagok lekötődése miatt meszezőanyagot kell kijuttatni


Vulcan Balance 75/25

Égetett meszet és magnéziumot tartalmazó, kompaktált talajjavító anyag. Hatóanyag-tartalma kétszerese a karbonátos mésznek, így jóval kevesebbet is elegendő használni belőle. Az égetett meszet és magnéziumot tartalmazó anyagokat bármilyen (pH-független) talajon használhatjuk, mivel csak vízre van szükség a hatóanyagok felszabadulásához. A Balance 75/25 terméket akkor válasszuk, ha kis dózist (200–300 kg/ha) szeretnénk csak kijuttatni, és a kalcium mellett jelentős mennyiségű magnéziumot is szeretnénk adni a növényeknek.

Akció, banner

[email protected] 
www.vulcanagro.hu

VulcanAgro