fbpx

Gondozásmentes védőbevonatok tűzihorganyzással

Írta: - 2022 június 08. -Hirdetés

A hazai mezőgazdaságban is egyre többen ismerik az acélszerkezetek korrózió elleni védelmét hosszú időre megoldó tűzihorganyzás fontosságát. Élettartamát tekintve, átlagos korróziós hatásoknál legalább négy-öt évtizedes élettartammal lehet számolni.

A cink (horgany) az élővilág számára létfontosságú nyomelem

Az élő szervezetekben a nyomelemek létfontosságúak, többletük vagy hiányuk betegségekhez vezethet. A cink (horgany), mint az egyik fontos nyomelem, az ember, az állat- és növényvilág számára egyaránt nélkülözhetetlen. A cinkhiányos talajokban termett növények minősége, tápértéke leromlik, az ilyen táplálékok fogyasztása az állatok és az ember hiánybetegségeihez vezethet. Ennek megelőzése érdekében szükséges lehet a folyamatos cinkpótlás (1. kép). A cinknek a gyógyszer-, kozmetikai, vagy vegyipar mellett fontos szerepe van a fémkohászatban is. Ugyanakkor a világon felhasznált cink körülbelül felét a korrózió elleni védelem területe teszi ki, ennek döntő hányadát a különféle horganybevonatok adják.

A cinkpótlás fontos feladat (nyalósó)


A fémbevonat tökéletesen UV-álló

A tűzihorganyzással kialakított fémréteg közvetlenül bevonást követően lehet csillogó fényes, de akár matt-szürke is, ami elsősorban az acél összetételtől és az acélszerkezet kialakításától függ. A színezet nem befolyásolja a védelmi képességet. A kompakt védőréteg vastagsága általában 50-150 µm közötti, de lehet ennél vastagabb is. A szokásos festékekkel történő összehasonlítást táblázatunk mutatja.

A horganybevonat (MSZ EN ISO 1461) és festékréteg összehasonlítása

 

A festék- és műanyagbevonatokkal szemben a horganybevonat UV-állósága tökéletes, így védőképességére az erős napsugárzás egyáltalán nem jelent veszélyt.

Bevonás után azonnal felhasználható

A technológia egyik nagy előnye a festési eljárások legtöbbjével szemben, hogy a zárt szelvényekből gyártott acélelemek kívül-belül egyforma bevonatot kapnak, ezzel teljes körű felületvédelmet nyújt. A bevonás szigorúan ellenőrzött, ipari körülmények között történik. A frissen bevont termékek az üzemből történő elszállításukat követően azonnal elszállíthatók és beépíthetők.

Kopásálló fémréteg katódos védelemmel

A horganybevonat tapadása (20-40 MPa) többszöröse a hagyományos festékekének, mely az acélra ötvözettel történő kapcsolódásának köszönhető. Extrém fizikai hatásoknál, a bevonat alapfémig történő károsodásakor – a cink katódos védőhatásának köszönhetően – nincs alározsdásodás, és kb. 3-4 mm sérülés szélességig megvédi a vasat is a korróziótól. Ugyanis a horgany a környezetében levő vas-felületet mindaddig „passzív” állapotban tartja, amíg a horgany a sérülést körbefogja.

Karbantartásmentes megoldás

Azonos körülmények között a horganyréteg élettartama a vastagságától függ, azzal egyenesen arányosnak tekinthető. Egy szokásos vastagságú horganyréteg – átlagos korróziós igénybevételeknél – legalább 4-5 évtizedes, gondozást nem igénylő védelmet nyújt. A legtöbb festési eljárásnál a legjobb esetben is 10-15 év után felújítás (újrafestés) szükséges, míg tűzihorganyzásnál, átlagos korróziós igénybevétel esetén, legkorábban 40-50 év elmúltával kell csak az első felújítást elvégezni.

A mezőgazdaság egy dinamikusan növekvő felhasználási terület

A fenti tulajdonságoknak köszönhetően a technológia alkalmazása széles körben elterjedt. Tradicionális felhasználási területe a légköri igénybevétel, de kitűnően használható talajban, folyadékokkal érintkezve is. Utóbbi esetekben – specifikus esetek miatt – célszerű hozzáértő szakember véleményét kikérni. Magyarországon – csak a mezőgazdaság számára – minden évben 4000-5000 tonna acélszerkezetet vonnak be horgannyal. Alkalmazási példákat mutatunk be 3. és 4. képeinken.

Tároló szín tűzihorganyozva

 

Horganybevonatos istállószerkezet

A legtöbbször bérhorganyzásra is szakosodott vállalkozások az egyszerű szerkezetektől a bonyolult kialakítású, egyedi acélszerkezetekig minőségi, a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak megfelelő szolgáltatást nyújtanak. A nemzeti szövetséghez tartozó tűzihorganyzók elérhetősége megtalálható a Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége honlapján (www.hhga.hu).