fbpx

Jó magyar szokás szerint – húst hússal eszünk

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 04.

Már kellő számban hizlalják a Bonafarm sertésintegrációs programjának keretein belül azokat a sertéseket, amelyek az ünnepi asztalra kerülnek, és a mohácsi vágóhíd felkészült a feldolgozásukra is – mondta el Lengl Tamás, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója.

 

sertéshús
PICK Friss hús prémium termékcsaládja (Fotó: MCS Vágóhíd Zrt.)

 

A minőségi elvárások, az ünnepek idején a hagyományos ételek miatt megélénkülő kereslet, valamint az állatjóléti és fenntarthatósági szempontok egyaránt indokolják a prémium magyar sertéshús vásárlását.

Magyarország legnagyobb és legmodernebb sertésvágóhídjának számító mohácsi üzem elsőszámú vezetője felvázolta az ünnepkör, az előírások, a fogyasztói igények, az élelmiszerbiztonság és környezettudatosság összefüggéseit.

 

sertéshús
PICK Friss hús prémium termékcsaládja (Fotó: MCS Vágóhíd Zrt.)

 

A mohácsi üzem felkészült, a nemzeti és unós előírások érvényesülnek

A Bonafarm Csoport stratégiai partnereként felkészültek arra, hogy kielégítsék az ünnepekre évről évre jelentősen megnövekedő keresletet.

Az alapelvárásként teljesítendő uniós, illetve magyar élelmiszerbiztonsági szempontoknál is szigorúbb feltételek garantálják, hogy a prémium termékek megvásárlása gasztronómiai, állatvédelmi és környezettudatossági szempontból is a legjobb választás.

 

Decemberben több sertéshús fogy

A téma azért is különösen aktuális, mert a korábbi évek adatai alapján a sertéshús főszezonja következik az év utolsó hónapjában, az ünnepek közeledtével. A december ugyanis hagyományosan az a hónap, amikor a leginkább keresett a sertéshús, ilyenkor átlagban mintegy 25 százalékkal több fogy belőle Magyarországon.

Az évről évre érezhető növekedés nem véletlen: a sertéshúsból készült téli, ünnepi fogások szerves részét képezik a hazai gasztronómiai hagyományoknak, legyen szó akár a karácsonyi töltött káposztáról, a kocsonyáról vagy ünnepi sertéssültről.

A mohácsi vágóhíd a Bonafarm Csoport partnere, melynek sertésintegrációjával együttműködve olyan szigorú rendszert alakított ki az elmúlt években, amely garantálja, hogy a legjobb minőségű sertéshús kerüljön a vásárlókhoz.

Az MCS Vágóhíd Zrt. PICK Friss hús prémium termékcsaládja mögött olyan zárt, egységes rendszer van, amelynek minden mozzanata – a takarmánytermeléstől a malacelőállításon és hizlaláson át a vágásig és csomagolásig – Magyarországon zajlik, ráadásul egy kézben van. A zárt rendszer és a magyar eredet nem csak az ellátás folyamatossága miatt fontos, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is kiemelt tényező.”

 

sertéshús
A mohácsi sertésvágóhíd (Fotó: MCS Vágóhíd Zrt.)

 

Szigorú elvárások szerint

Az időnként a kereskedelemben óhatatlanul is megjelenik bizonytalan eredetű, minőségében is gyengébb sertéshús. Ez helyett a szigorú élelmiszerbiztonsági feltételeknek megfelelő, GMO-mentes takarmányozás mellett előállított, kiváló gasztronómiai jellemzőkkel bíró PICK Friss hús termékek minősége messzemenőkig megfelel az igényes vásárlók elvárásainak.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a teljes egészében magyar eredetű, zárt, ellenőrzött rendszer egy esetlegesen kialakuló nemzetközi logisztikai nehézség idején is biztosítja az ellátást.

Az a tény, hogy a PICK Friss húsok mögött egy tisztán magyar terméklánc áll, egyben fenntarthatósági kérdés is, hiszen mind a magyar takarmány, az itthon született és hizlalt sertés és a hazai feldolgozás lényegesen kisebb ökológiai lábnyomot jelent, mint a külföldi eredetű élelmiszer. Fontos, hogy itt nem csupán a rövidebb távon történő szállítás jelent kisebb környezetterhelést – a tartás és a vágás-darabolás feltételei szintén. A hatékony tartás, az energia- és víztakarékos mohácsi vágóhíd és a kis távolságra történő szállítás együttesen jelent lényegesen kisebb környezetterhelést, mint más, külföldi eredetű termék esetében.

 

sertéshús
PICK Friss hús prémium termékcsaládja (Fotó: MCS Vágóhíd Zrt.)

 

Egyre több a tudatos vásárló

Mindezen előnyök az idehaza is egyre nagyobb számban megjelenő tudatos vásárlói réteget szólítják meg elsősorban. Érdekesség, hogy bár a magyar termékek preferálása, és az ezt indokló racionális érvek több mint egy évtizede széles körben terjednek, az idei évben ezek a szempontok különösen felerősödnek. A magyar termelők támogatása, a magyar munkahelyek védelme, a logisztikai közelség fontosabbá válnak a mostani helyzetben, miközben a gazdasági, környezetvédelmi és állatjóléti szempontok továbbra is megszólítják a tudatos vásárlókat.

A minőség és a fenntarthatóság olyan szempontok, amelyeket a hétköznapokban is érdemes figyelembe venni, az ünnepek azonban mindenképp megérdemlik, hogy a legjobbat válasszuk!

Forrás: MCS Vágóhíd Zrt. sajtóközlemény