Csokimikulás ellenőrök lephetnek meg minket

Biztonságos élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók kosarába az üzletek polcairól az ünnepek alatt is! Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára téli szezonális ellenőrzést rendelt el december 01-ei kezdőnappal.

Az államtitkár kiemelte: „A koronavírus okozta különleges helyzetben fokozott figyelem irányul a higiéniai előírások szigorú betartására. Az ellenőrzés december végéig tart és az ünnepekhez kötődő népszerű termékeket érinti.”

 

Mézeskalács
Mézeskalács házikó (Fotó: Barna Ferenc)

 

A téli szezonális ellenőrzések célja

Az ünnep előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállítás és forgalmazás valamennyi területén.

Az élelmiszerlánc-ellenőrzés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával és a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével zajlik.

Ideje: 2020. december 1-31.

 

A vizsgálat célterületei:

  • azok az élelmiszer-vállalkozások, amelyek az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak le;
  • a hús- és húskészítmények előállítói és forgalmazói;
  • az édesipari termékek előállítói és forgalmazói;
  • a piacokon édességet forgalmazók;
  • a zöldség- és a gyümölcsárusok.

 

A szakemberek fokozottan figyelik:

  • az édességeket;
  • kiemelten a szaloncukrokat;
  • a bejgliket;
  • a szezonális zöldségeket, a gyümölcsöket,;
  • a friss húsokat;
  • a halakat, a haltermékeket;
  • a füstölt húskészítményeket;
  • az újév egyik legkeresettebb termékét a virslit.

Idén is sor kerül a kereskedelmi egységekben forgalmazott különféle mák, dió, mandula és kókuszreszelék termékek laboratóriumi vizsgálatára.

 

Mézeskalács
Ünnepi mézeskalács (Fotó: Barna Ferenc)

 

A pandémia nem engedi kinyitni ezen a télen az adventi és karácsonyi vásárok kapuit. Ezért az ellenőrzések – a járványhelyzetben megnövekedett forgalmat bonyolító – házhozszállítást végző cégekre is koncentrálnak.

Forrás: AM Sajtóiroda