fbpx

75 éves a Nébih debreceni állategészségügyi laboratóriuma

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 08.

Alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni állategészségügyi diagnosztikai laboratóriuma. A jubileumról szakmai konferenciával kísért ünnepségen emlékeztek meg az intézet egykori és jelenlegi munkatársai, kiemelt szakmai partnerei.

Nébih Debrecen laboratórium jubileum

A jeles évforduló alkalmából dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kiemelte, az elmúlt 75 évben a laboratóriumi technológiák és módszerek fejlődésével a vizsgálatok pontosabbá és informatívabbá váltak. A szakemberek még hatékonyabban végezhetik munkájukat, és az állategészségügy területén naprakészen reagáljanak az újabb és újabb kihívásokra. Hozzátette, az antibiotikum-rezisztencia és más aktuális egészségügyi kérdések folyamatosan új kihívások elé állítják a szakembereket, de az összetett laboratóriumi hálózat és a kiválóan képzett szakemberek révén ezekre a kihívásokra is sikeresen tudunk válaszolni. Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke emlékeztetett, az erős és cselekedni képes hatóság döntéseit a megbízható ismeretek alapozzák meg, amelyek jelentős részben a laboratóriumi mérések és vizsgálatok eredményeiből tevődnek össze. Bár a fő cél – az állatbetegségek okainak megállapítása – az intézet alapítása óta változatlan, a vizsgálati módszerek azonban folyamatosan változtak.

A rendezvényt az állategészségügy legaktuálisabb kérdéseiről szóló szakmai prezentációk tették teljessé. Az érdeklődők többek között a keleti határon kialakult veszettség járványról, a madárinfluenza aktuális kérdéseiről, valamint a juh- és kecskehimlő jelentette veszélyről hallgathattak meg értékes előadásokat, továbbá beszámoltak a bakteriológiai, az emlős és a baromfi kórbonctani feladatokról, érdekes esetekről is.

(forrás: Nébih)