fbpx

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Írta: Agrárágazat-2024/5.lapszám cikke - 2024 május 08. -Hirdetés

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és fejlettségétől függően elkezdődik a nitrogénfejtrágya kijuttatása. A versenyképesen magas hozam eléréséhez 150–190 kg/ha nitrogén-hatóanyag kijuttatása szükséges, három részletben.

Az áhított 12 t/ha kukoricatermés 270–300 kg/ha nitrogént von ki a talajból. Ennek nagy részét műtrágyával kell pótolni, de nem mindegy, hogy mikor és hogy mivel.

Az intenzív növekedési és nitrogénfelvételi időszak a 6–8 leveles kor után kezdődik, és a szemkitelítődésig tart. Ekkor veszi fel a kukorica a nitrogén nagy részét. Éppen ezért a 6–8 leveles kor előtt egy kisebb, utána egy nagyobb nitrogénadagot célszerű kijuttatni.

Milyen műtrágyát használjak?

Az ammónium-nitrát és a karbamid kevéssé hasznosul! Száraz klímánkon hatóanyaguk jelentős része elillan a levegőbe! Hatásuk bizonytalan, erősen hőmérsékletfüggő! Alkalmazásuk sokszor kidobott pénz! Savanyítják a talajt, rontják más tápelemek felvehetőségét! Nem pótolnak sem kalciumot, sem magnéziumot!

Minden talajon, de különösen savanyú vagy savanyodásra hajlamos talajokon (5,6 ≥ pH) olyan nitrogénforrást kell választani, amely nem savanyítja tovább a talajt. A Genezis Pétisó 39%-os összes hatóanyag-tartalmából tonnánként 228 kg-ot kitevő dolomit egy olyan talajjavító anyag, amely nemcsak a növények nitrogénigényét biztosítja, hanem hozzájárul kalcium- és magnéziumszükségletük kielégítéséhez is. A 12 t/ha kukoricatermés 90-100 kg/ha kalciumot (CaO) és 35-40 kg magnéziumot (MgO) vesz fel. A hektáronkénti 500 kg/ha Pétisódózis 35 kg kalcium és 25 kg magnézium nitrogénnel egyidejű kijuttatását teszi lehetővé, mely a növény igényének számottevő részét fedezi. A Pétisó adja a legnagyobb hozamot!

A május azonban nemcsak fejtrágyázás, de a lombtrágyázás időszaka is. Egy korai vetés esetén vagy bizonyos tápelemek elégtelen felvételekor már ebben az időszakban is be kell avatkozni, amit hatékonyan lombtrágyákkal tehetünk meg! A hideg talaj vagy a rossz foszforellátottság okozta foszforhiány megszüntetésére jó lehetőséget nyújt a Genezis Pétisol PK dús (5–15 l/ha) vagy a Genezis P + B (5–15 l/ha) készítmény. De a korán megjelenő cink- vagy magnéziumhiány is orvosolható a Genezis Kukorica (4-6 l/ha), Genezis Mikromix-A cink (3-4 l/ha), Genezis Mikromix-A kukorica (3-4 l/ha), Genezis Magnesol-S (5-15 l/ha), Genezis Magnemix-S (5-15 l/ha) készítményekkel. Sőt, az egyre gyakrabban előforduló vashiányra tökéletes megoldás a Savastrene Fe granulált vaskelát, akár már 0,5–1,0 kg/ha dózisban is.

Levéltrágyázásra a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, amikor a növény gázcserenyílásai még nyitva vannak, és a levelek kutikulája a harmat hatására fellazult állapotban van. A perzselések elkerülése érdekében vegyük figyelembe az aktuális hőmérsékleti és páraviszonyokat.

A biostimuláns hatású, magas aminosav-tartalmú lombtrágyáinkkal segíthetjük a kukorica nagyobb, dúsabb gyökérzetének kifejlődését, mely jótékony hatású a víz- és tápanyagfelvételre is. Ezek közül a cinket is tartalmazó Genezis Mikromix BS-t 5 l/ha vagy a ként, magnéziumot és nitrogént is tartalmazó Genezis Nitrospeed BS-t 20–25 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni akár már 4 leveles kortól 8 leveles korig. A Genezis Mikromix BS39%-kal növelte a gyökértömeget és 28%-kal a szártömeget, valamint 22%-kal a levéltömeget. Javítsa a kukorica gyökeresedését, segítse víz- és tápelemfelvételét! A fejlett gyökérzet jobb tápelem- és vízfelvételt, magasabb hozamot biztosít.

Nitrogenművek Zrt.