fbpx

Elérhető a Väderstad új online vetőmagráta-kalkulátora

Írta: Szerkesztőség - 2024 május 08.

A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata online vetőmagráta-kalkulátort tett közzé, amelyet bárki használhat. A kalkulátorban a gazdálkodók könnyen kiszámíthatják az adott vetőmagráta alapján a növénykultúra vetéséhez szükséges vetőmagmennyiséget.

Az új vetőmagráta-kalkulátor a Vaderstad.com oldalon keresztül érhető el, de mobil eszközökön, például telefonon vagy iPaden is könnyen használható bárhonnan. A kalkulátorban vagy a tényleges vetőmagmennyiséget lehet megcélozni kg/ha-ban (vetőmagmennyiség), vagy a szántóföldön termő növényekhez szükséges vetőmagmennyiségét, növény/m2-ben mérve (növényállomány).

A kalkulátorban kilenc általánosan használt növénykultúra áll rendelkezésre, ahol ezermag-tömegére és csírázási arányra vonatkozó szabványértékek már előre kitöltésre kerültek. Kézzel is beírhatja az összes értéket az adott vetőmagra vonatkozóan, amelyek általában a vetőmag csomagolásán vannak feltüntetve.

Lehetőség van továbbá az olyan tényezők, mint az időjárás, a szántóföldi körülmények és a kártevők által a csírázásra gyakorolt várható veszteségek és hatások értékeinek megadására is. Végül adja meg a terület méretét hektárban.

Ha minden adatot beírt, megkapja a kiszámított vetőmagmennyiséget. A kalkulátorban lehetőség van arra is, hogy a metrikus és az angolszász rendszer között váltson, attól függően, hogy a világ melyik részén gazdálkodik.

– Úgy véljük, hogy új vetőmagráta-kalkulátorunk sok gazdálkodó számára hasznos lesz, mivel segít nekik kiszámítani a szükséges vetőmagmennyiséget. Mivel minden adatot manuálisan is be lehet írni, ez egy nagyszerű eszköz, amely sokféle növénykultúránál és körülmény között segít a gazdáknak – mondja Gunnar Blackert, a Väderstad vetőgépek, termék- és fejlesztési alelnöke.

Az új vetőmagráta-kalkulátor a https://www.vaderstad.com/hu/gyartas/vaderstad-seedeye/seed-rate-calculator/ oldalon keresztül érhető el regisztráció vagy bejelentkezés nélkül.

Vaderstad