Bezárás

A korszerű agráriumhoz kell a gazdák nyitottsága

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 13.

Korszakváltás megy végbe az agráriumban technológiai, piaci és generációs vonatkozásban. Komoly változások zajlanak gazdasági és társadalmi szinten is, sőt a fogyasztói szokások és igények terén egyaránt. Éppen ezért ma versenyelőnyt jelent a mezőgazdaságban, ha a gazdálkodók az új körülményekre megfelelő tudással, kellő alkalmazkodóképességgel és nyitottsággal reagálnak – mondta Nagy István agrárminiszter az Újfehértón tartott gazdafórumon.

Gazdafórum
Az agrárminiszter Újfehértón tartott gazdafórumot (fotó: Fekete István)

Minden magyar gazdálkodó számára biztosított a fejlesztési lehetőség

A miniszter a tavalyi év legnagyobb sikerének nevezte, hogy az Európai Bizottság elfogadta a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervét, ami minden magyar gazdálkodó számára biztosítja a fejlesztési lehetőségeket, és megteremti a feltételeket a fenntartható termelési gyakorlatok kialakításához.

Az uniós források a nemzeti költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél több, mintegy 5300 milliárd forintot biztosítanak a magyar vidék, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások számára. A történelmi mértékű forrásoknak köszönhetően a magyar agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőhet az évtized végére. Az évtized eleji csaknem 10 milliárd eurós kivitel pedig 2030-ig 15 milliárd euróra emelkedhet.

A források hatékony felhasználásával a termelő mezőgazdaság mellé felépítjük a feldolgozó mezőgazdaságot – mutatott rá Nagy István a versenyképesség növelésének módjára.

Munkagép az őszi vetésen
Folyamatos a tájékoztatás a támogatások és a pályázatok kapcsán, a segédletek, információk online is elérhetők akár a földeken is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A gazdák tájékozódását segítik a tematikus honlapok

A tárcavezető kitért arra is, hogy a következő időszak legfontosabb feladata az új agrárpolitikai intézkedések elindítása, a gazdálkodók és az intézményrendszer felkészítése lesz.

Az Agárminisztérium honlapján, valamint a Közös Agrárpolitika magyarországi helyzetéről hírt adó weboldalon (https://kap.mnvh.eu/) is folyamatosan jelennek meg a pályázati rendszerrel kapcsolatos hírek, információk.

A támogatások és pályázatok aktuális híreiről portálunk rovatában is olvashatnak a mezőgazdaság érintett szereplői.

Forrás: AM/Sajtóközlemény