fbpx

Hatékonyság, közös kiállás: Väderstad a berlini Zöld Héten

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 17.

A Väderstadnak nem a forgalmazás volt a legfontosabb, hanem annak demonstrálása, hogy a mezőgazdasági gépipar és a döntéshozók közösen állnak ki a fenntarthatóság céljaiért. Ennek egyik technológiai bizonyítéka az a vetőgép, ami a milliméteres vetéspontosság révén csökkenti a vetőmagrátát, a ráfordítást.

Milliméteres vetéspontosság – kevesebb ráfordítással

A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata 16 másik mezőgazdasági vállalat mellett részt vett a múlt heti berlini Zöld Hét kiállításon. A cél az volt, hogy bemutassák az új innovációk fontosságát a mezőgazdaságban, hogy felgyorsítsák a fenntarthatóbb és hatékonyabb mezőgazdaságra való átállást. Az Innovationsforum Landtechnik standján a Väderstad bemutatta a növénytermesztéshez használt innovációnkat a Proceed-et. A Proceed képes minden vetőmagot milliméteres pontossággal elhelyezni, ezzel jelentősen csökkenti a vetőmagrátát, így kevesebb ráfordítással több termést lehet előállítani. A szántóföldi kísérletek jelentős javulást mutattak a termésszintekben és a vetőmagigényben, miközben csökkent a talajművelés, a vegyszeres kezelések és a műtrágyák használatának szükségessége.

Väderstad Kék Hét, Berlin

Cél a közös kiállás

– Fontos tudni, hogy nem a termékeink forgalmazása miatt vagyunk itt. A cél, hogy megmutassuk, hogy a mezőgazdasági ágazat vezető vállalatai egységesen, közösen állnak ki és tárgyalnak a döntéshozókkal, a fontos döntésekben való gyorsabb előrelépés érdekében. Nagyon pozitív hetet töltöttünk itt Berlinben – mondta Elin Iseskog, a Väderstad fenntarthatósági igazgatója.

A 2024-es Zöld Hétnek közel 300 ezer látogatója volt. Mintegy 70 mezőgazdasági miniszter is találkozót tartott, hogy megvitassák a mezőgazdaság jövőjét, valamint azt, hogy az új megoldások és a modern technológia milyen szerepet játszhat a jövő mezőgazdaságában.

A politika dolga a gazdák támogatása

– A Väderstad mindig is sokat jelentett és jelent majd a svéd mezőgazdaság számára, élen járt a környezetvédelem és az klímavédelem terén, és innovációival segíti a mezőgazdaságot. Nagyon örülök, hogy egy svéd vállalat jelen van egy olyan fontos eseményen, mint a Zöld Hét – mondta Dan Ericsson, a svéd vidékügyi miniszter államtitkára. Az eseménydús Zöld Héten sok eredményes megbeszélést folytattunk politikusokkal arról, hogy nemzeti és uniós szinten szükség van támogató politikai intézkedésekre, hogy a gazdálkodók nagyobb hatékonyságot érjenek el, ami lehetőséget biztosít a világ növekvő népessége számára szükséges élelmiszer előállításához.

A Väderstad technológiai fejlesztéseiben magyar cég is részt vesz – erről laptársunk, a GÉPmax legutóbbi számában számolt be.