fbpx

Támogatások: átlag napi 900 milliót fizettek ki a gazdáknak

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 17.

Az agrártárca a kisebb és nagyobb vállalkozások számára külön beruházási felhívások előkészítésén dolgozik. Ezek kedvezőek lesznek a kisebb üzemek számára, mert nem kell majd a nagyvállalatokkal versenyezniük. Az év során folyamatosan meghirdetett pályázatok biztosítják, hogy a gazdaságok hatékonyabbá tegyék a termelésüket, és/vagy nyissanak a több lábon állás irányába.

talajmávelés inputanyag-kijuttatás szántóföldön
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Segítik a kisebb-közepes gazdaságok esélyhez jutását

A tavalyi egységes kérelmekhez kapcsolódóan több mint 33 ezer gazdálkodónak összesen 42 milliárd forintot fizetett már ki ebben az évben is a Magyar Államkincstár – számolt be Lajosmizsén, az Agrárközösség – MATE Roadshow-n Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium államtitkára az egységes kérelmekhez kapcsolódó jelentős összegű kifizetésekkel kapcsolatban elmondta, a kifizetések összege, időarányos teljesítése az előző évhez, vagy akár a 2014-ben induló támogatási ciklushoz viszonyítva is tartja a szintet.

Az első új pályázatok hamarosan megjelennek. A kiírások a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában azoknak a beruházásoknak a támogatására helyezik a hangsúlyt, amelyeknél igazolható azok hozzáadott értéke. Emellett a beruházó vállalkozás tartós értékesítési vagy beszerzési kapcsolatokat tart fenn üzleti partnereivel és érdemben lép a digitalizációs megoldások használata érdekében. A pályázati rendszer mintegy 2900 milliárd forint hatékony felhasználását hivatott segíteni.

Az agrártárca a kisebb és nagyobb vállalkozások számára külön beruházási felhívások előkészítésén dolgozik. Ezek kedvezőek lesznek a kisebb üzemek számára, mert nem kell majd a nagyvállalatokkal versenyezniük.

Érdemes új növényekkel diverzifikálni a termesztést

Az év során folyamatosan meghirdetett pályázatok biztosítják majd, hogy az érintettek az elmúlt évek gazdasági-piaci változásaira reagálva, a termelésüket hatékonyabbá tegyék vagy akár a több lábon állás irányába nyithassanak. Az agrár-közigazgatás ugyanakkor számít a gazdálkodóktól elvárható alkalmazkodási képességre és készségre. A hagyományos termelési szerkezetben a prémium minőségű, egészséges, a táplálkozásban növekvő felhasználású speciális fehérje- vagy rosttartalmú gabonák piacilag stabil pontot jelenthetnek. A termelési szerkezet differenciálása is hozzájárulhat a hatékony gazdálkodáshoz (egy ilyen gazdaságra mutat rá az Agrárágazat márciusi számának riportja Dombegyházáról – a szerk.). A széles körben termesztett öt fő kultúrnövényen kívüli alternatív szántóföldi kultúrák – cirok, köles, olajlen, pillangós virágúak, szója, mák, rozs, tritikálé – termesztésbe vonása lehet a jövő egyik útja. Ehhez az állam a beruházások finanszírozását új eszközökkel is segíti: tervezik a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamatköltségek elszámolhatóságát vagy a biztosítékmentes előlegfinanszírozás lehetőségét a pályázati rendszerben, ami a kisebb- és közepes gazdaságok számára jelenthet nagy segítséget.