fbpx

A brazil csirkések nem tudnak fékezni: újabb rekord jön az exportban

Írta: - 2020 szeptember 04.

A brazil csirkehús-előállítás 2021-ben újabb rekordot érhet el – prognosztizálja az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA). Ennek fő mozgatórugói a stabil világpiaci kereslet és a belső fogyasztás bővülése.

 

 

Az USDA előrejelzése szerint a brazil csirkehústermelés 2021-ben 4 százalékkal nőhet, és eléri a 10,4 millió tonnás rekordot. A becslést az alábbi tényezők támasztják alá.

Az USDA szerint a csirkehúsexport 2021-ben bő 3 százalékkal bővülhet, és közel 4 millió tonnát fog elérni, köszönhetően a stabil globális keresletnek, ami részben az afrikai sertéspestisre, részben a madárinfluenzára vezethető vissza. Habár Kína és Hongkong a brazil csirkeexport fő célpiacai (20 százalékos részesedéssel), az ország jól diverzifikált exportpiaccal rendelkezik, és kevésbé függ a kínai kereslettől. (Európába Hollandián keresztül érkezik a brazil áru.) A csirkehúsexport ezért mind mennyiségében, mind értékben növekedni tud jövőre, ami jó hatással lesz a belföldi árakra is.

 

 

Az idei 5%-os gazdasági visszaesés után jövőre 3,5%-os fellendülés várható, ami növeli a vásárlóerőt. A csirkehús belföldi fogyasztása 2021-ben elérheti a közel 10,5 millió tonnás rekordot – ez 4,5 százalékos növekedést jelentene az idei évhez képest. Brazíliában a teljes állatifehérje-fogyasztás körülbelül 45 százalékát teszi ki a csirke.

Stabilak, bár magasak a takarmányköltségek. A 2020/2021-es gazdasági évben bőséges szójabab- és kukoricakészlettel rendelkezik az ország, ugyanakkor ezek exportja is rekordot ér el. Ez persze magasra húzta a belföldi árakat is. A takarmányozás a csirkehústermelés költségének 70,6 százalékát teszi ki. Nem csoda, ha 2020 első hét hónapjában 23 százalékkal nőttek a baromfitartók ráfordításai. Az előrejelzések szerint a kukorica és a szójabab iránti erős nemzetközi kereslet megmarad 2021-ben is, így a gazdálkodóknak magas költségszinttel kell kalkulálniuk. A csirkehús lendületes exportja és a belső igények növekedése ezzel együtt is stabil bevételt biztosít a termelőknek, így töretlen optimizmussal tekintenek a jövőbe.