Bokrosodás már ősszel – avagy BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termésbiztonságáért

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 szeptember 04.

Az őszi kalászosok vetésterülete hagyományosan a legmagasabb a hazai termesztési szerkezetben, évről évre meghaladva az egymillió hektárt. Ezért folyamatos törekvés a mennyiségi és minőségi paraméterek minél magasabb szintű elérése. A hosszú vegetációs idő alatt még a folyamatosan javuló genetikai potenciálban lévő lehetőségeket is nagyon sok tényező befolyásolja. A gazdák legfontosabb feladata épp ezért a termőtalajban a minél optimálisabb feltételek kialakítása.

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható az egyöntetű kelés. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiailag – pl. BactoFil® Kalászos talajoltó mikrobiológiai készítménnyel –is támogatni, ami hatékonyabb nitrogénkötést, jobb foszfor- és káliumfeltárást biztosít, intenzívebbé teszi a biológiailag aktív anyagok (hormonok, vitaminok stb.) termelődését. Emellett a talajszerkezet javul, gyorsabb csírázást, erőteljesebb gyökérfejlődést érhetünk el.

 

 

A specializált törzsarányok a BactoFil® Kalászos esetében nagyobb hormontermelést és intenzívebb nitrogénkötést végeznek annak érdekében, hogy minél jobb legyen az őszi bokrosodás és a télbemenetel. A megnövelt mennyiségű Azotobacter vinelandii és Azotobacter brasilense aktívabbá teszi a nitrogénmegkötés hatékonyságát, mennyiségét és a növekedési hormonok (auxin, gibberrelin) termelését.

 

A BactoFil® Kalászos talajoltás alkalmazásának előnyei:

 • Hormontermelés
  A készítményben lévő baktériumtörzsek növényi hormonokat (főleg auxint) szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a gabonanövények csírázását, a gyors és egyenletes kelést. Így a télállóság jelentősen növekszik, a stresszhatások elviselése javul.
 • Tápanyagfeltárás a talajból, növényi maradványokból – humuszképzés
  A növények számára nehezen hozzáférhető, a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfort és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.
 • Talajszerkezet-javulás
  Második-harmadik év után talajszerkezet-javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.
 • Biokontroll hatás
  Az első lépés a kórokozó fonalas gombák (pl. fuzárium) életterének csökkentésében. A BactoFil® Kalászos használatával jelentősen csökkenthetők a talajban lévő kórokozók és fertőzésük. A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nélkülözhetetlen vasionokat (Fe3+), és olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.

 

Kedvező csomagajánlatainkért BactoFil® Kalászos + TrichoMax, BactoFil® Kalászos + Amalgerol– és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat:

www.agrobio.hu!

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.