fbpx
268954

Viharok, káosz, késés a fekete-tengeri gabona-logisztikában

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 28.

A fekete-tengeri régióban tapasztalható heves viharok jelentős hatással voltak a létfontosságú gabonaexportáló régióból érkező hajózásra, növelve a kockázatokat, sőt meg is akadályozták a normál rakodási műveleteket az elmúlt néhány napban.

Oroszországban a vihar mind a Fekete-tenger, mind az Azovi-tenger partjait sújtotta. Zátonyra sodort például egy hatalmas ömlesztettáru-hajót, miután az elhagyta Taman kikötőjét. Közben a kikötői műveleteket állítólag vagy elhalasztották, vagy felfüggesztették, míg a javul az időjárás – közölték kereskedelmi források az Agricensus-szal hétfőn. A hajókövető szoftver megmutatja a például azt a hajót is, amely közel a parthoz, egy fekete-tengeri tengerparti üdülőhelyen ragadt három napja.

teherhajó

A helyi média arról is beszámolt, hogy az utakat és a vasutak egyes részeit is megrongálta az időjárás, de még nem lehetett tudni, hogy a károk hatással lehetnek-e a régióból érkező gabonaszállítmányokra.

A hírek szerint a Fekete-tenger másik oldalán a romániai konstancai kikötőt is bezárták a hétvégén a szél és a heves hóvihar miatt, de kereskedelmi források arra számítanak, hogy hamarosan újra kinyitják. A vihar következményei a kikötőkön kívül a fekete-tengeri kikötőkbe vezető utakat is érintették. Jelenleg az Odesszából Renibe és Odesszából Pivdennijbe vezető főutak – a gabonaexport ellátási lánc kulcsfontosságú láncszemei ​​– le vannak zárva a teherautók elől, ami potenciálisan a kikötőkbe történő rakományszállítások késését jelentheti.