fbpx
978279

Dupla ünneplés a CLAAS-nál a XERION 12-es sorozattal

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 29.

Egy nemzetközi szakértői zsűri a CLAAS új XERION 12-es sorozatát és a 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY csoportot egyaránt a Farm Machine 2024 díjjal tüntette ki az Agritechnica kiállításon. Alig néhány nappal korábban a XERION 12.650 TERRA TRAC az Év Traktora 2024 címet kapta.

Pozitív vásárlói észrevételek

Az új XERION 12-es sorozat a világ vezető mezőgazdasági technológiai szakkiállításának egyik vitathatatlan fénypontja volt Hannoverben. A Harsewinkeli gyár nagylóerős traktora most már a második nemzetközi díjat kapta meg egymás után. Az Év Traktora 2024 díjat követően a CLAAS traktorcsalád nagy teljesítményű és hatékony zászlóshajója most a „Farm Machine 2024” díjjal is kitüntetést kapott a nagy traktorok kategóriájában. „El vagyunk ragadtatva, hogy a XERION 25 éves piaci jelenléte után Helmut Claas víziója is megkapta ezt a rangos díjat” – fogalmaz Dr. Martin von Hoyningen-Huene, a CLAAS csoport technológiai igazgatója, a traktorok és munkagépek üzletágért felelős vezetője. „Ez a díj és az Év Traktora 2024 az egész termékcsapaté a fejlesztés, a marketing és az értékesítéssel együtt. A piaci bevezetéssel kapcsolatos számos rendkívül pozitív vásárlói észrevétel után mindkét díj lenyűgözően megerősíti a traktor innovatív megközelítését, és újabb bizonyítéka a traktor számos kétségtelen műszaki és gazdasági érvének.”

Meggyőző összkoncepció

A XERION-nal a CLAAS 25 éve a nemzetközi nagytraktorgyártás egyik technológiai motorja. A XERION 12-es sorozat az alacsony fordulatszámú 2.0 koncepcióval egyedülálló ebben a traktorszegmensben a CMATIC fokozatmentes sebességváltónak köszönhetően, amelynek maximális sebessége 50 km/h (TERRA TRAC: 40 km/h-ig), hidraulikateljesítménye 537 l/perc szállítási sebességgel rendelkezik. Az újonnan kifejlesztett és csillapított TERRA TRAC háromszög alakú gumihevedereknek köszönhetően, a négypontos rugózott fülkéből – amely a legnagyobb ebben a kategóriában a traktorok között – páratlanul jó kilátás nyílik minden irányba. A két kormányzott tengellyel ellátott folyamatos váznak köszönhető rendkívüli teherbírás és precíz kormányzás jellemzi a gépet. A kompromisszumok nélküli összkerékhajtási koncepció kiegyensúlyozott 50:50 arányú súlyelosztással és a CEMOS kezelőtámogató és folyamatoptimalizáló rendszerrel szintén páratlan. „A vontatási hatékonyság mindig is szilárdan a traktoraink DNS-ében volt rögzítve” – magyarázza Dr. Martin von Hoyningen-Huene. „A XERION 12-es sorozatnál a XERION ügyfelei által világszerte nagyra becsült, jól ismert erősségeket vettük alapul, továbbfejlesztettük, és a TERRA TRAC több mint 25 éves fejlesztési és gyártási tapasztalatával kombináltuk egy erős, meggyőző összkoncepcióban.” 

A 3A nyert az „Intelligens gazdálkodás és robotika” kategóriában

A CLAAS örömmel vett át egy újabb díjat a 3A alapító partnereivel, az AgXeeddel és az Amazone-nal közösen. Az „Intelligens gazdálkodás és robotika” kategóriában a világ első, magas fokú automatizálással és autonómiával foglalkozó csoportja két konkurens pályázattal szemben győzött, és így az ezüst innovációs díj után egy második díjat is kapott az Agritechnica kiállításon. A fejlett folyamatautomatizálás és az autonómia a globális mezőgazdaság egyik jövőbeli megatrendje” – mondták a 3A alapító partnerei. „A 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY nyílt hálózatnak köszönhetően a cél az, hogy a kisebb, kevesebb fejlesztési erőforrással rendelkező vállalatok is részt vehessenek a szántóföldi gazdálkodásban az automatizálás előretörésében. A jövőben a gazdálkodók és a vállalkozók a gyártók megoldásainak széles skálájához férhetnek hozzá, és kiválaszthatják a műveleteikhez és igényeikhez legoptimálisabb technológiát. Mindenekelőtt a technológiák és megoldások a kompetenciák összefogásával gyorsabban érnek majd el a piaci érettségig, és felgyorsul a szabványosítás.”A 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY gyártófüggetlen, nyitott megközelítése széles körű érdeklődést vált ki a nemzeti és nemzetközi mezőgazdasági technológiai gyártók körében. A Müthinggel már a negyedik partner csatlakozott a 3A hálózathoz. Más vállalatok már kifejezték érdeklődésüket a csatlakozás iránt, és megkezdték a kezdeti tárgyalásokat az alapító partnerekkel.

Az erő több mint teljesítmény: A XERION 12-es sorozat több vonóerő-hatékonyságot és több kényelmet jelent – de a CEBIS-nek, a CEMOS-nak és a csatlakoztathatóságnak köszönhetően több segítséget is.

Jubileumi hangulat a CLAAS-nál
Jubileumi hangulat a CLAAS-nál (balról jobbra): Alexander Brockmann, Thomas Spiering, Lukas Große-Wienker, Jan Wieckhorst, Johannes Weisbrodt és Dr. Martin von Hoyningen-Huene ünneplik a Farm Machine 2024-et a nagy traktorok kategóriájában a Német Mezőgazdasági Könyvkiadó által az Agritechnica kiállításon szervezett díjátadón.

intelligens gazdálkodás és robotika
Az intelligens gazdálkodás és robotika kategóriában a zsűri a 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY (fejlett automatizálás és automatizálás) díjat ítélte oda. Az Agritechnica Innovation Award után ez volt a második díj az Agritechnica kiállításon az autonómia csoport számára.

A 3A alapító partnerek képviselői
A 3A alapító partnerek képviselői: A CLAAS, az AgXeed és az Amazone képviselői örülnek az Agritechnica 2023 második díjának.

A XERION 12 sorozatról:

A XERION 12-es sorozat két modellt, a 12.590 és a 12.650-es modellt foglalja magában, amelyeket a globális piacra TERRA TRAC és kerekes TRAC változatban is gyártanak a CLAAS Harsewinkelben található fő üzemében. A 15,6 literes hathengeres Mercedes-Benz motorok hidrogénezett növényi olajokkal (HVO) való üzemelésre engedélyezettek – minden új gépet kezdetben szintén a gyárban töltenek fel a hulladékból és maradékanyagokból előállított fenntartható üzemanyaggal. A digitális mezőgazdaság legmodernebb online és offline fedélzeti funkciói nemcsak az automatizált kormányzást, a szakaszvezérlést, a változtatható adagolást és az automatikus dokumentálást teszik lehetővé, hanem a gép és a folyamat teljesítményének optimalizálását is a CEMOS segítségével. A XERION 12-es sorozat 2024 végétől az új CLAAS Connect-nek köszönhetően végre még jobban összekapcsolódik, és ezután megteremti az alapot a további fejlődéshez a munkafolyamatok magas fokú automatizálása, sőt az autonómia irányába.

A 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY

A 3A a mezőgazdasági technológia első gyártók közötti autonómia-hálózataként a nagymértékben automatizált és autonóm szántóföldi technológiáinak fejlesztését és piaci bevezetését hivatott felgyorsítani, miközben egyszerűsíti a kezelőrendszerek és kommunikációs protokollok szabványosítását. Az első megoldások közé tartozik az AgXeed Box, a CLAAS Autonomy Connect és az Amazone AutoTill. A CLAAS, az AgXeed és az Amazone által alapított csoport az Agritechnica 2023 kiállításon ezüstérmet kapott az innovációs bizottságtól.