fbpx

Tovább nő 2024-től az ökológiai gazdálkodás támogatása

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 29.

A jövőre induló agrárpályázatok minden korábbinál nagyobb előnyöket biztosítanak majd az ökológiai gazdálkodást vállaló termelőknek, ami megfelel az unió azon célkitűzésének, hogy a termőterületek negyedén biogazdálkodás folyjék 2030-ra ‒ hívta fel a figyelmet dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke. Újdonság, hogy az ökológiai gazdálkodást választó gazdák nemcsak többletpontokra és speciális, nekik szóló pályázatokra számíthatnak, de több vidékfejlesztési programban emelt összegű támogatásokra is.

Bővül a kedvezményrendszer

A magyar állam és az unió is hosszú évek óta elkötelezett a biogazdálkodás, és tágabb értelemben az agrárium növekvő fenntarthatósága mellett, ami a pályázati rendszer és -szemlélet fejlődésében is megmutatkozik. Az ökológiai gazdálkodókat, a bioművelést, –tartást vállalókat eddig is plusz pontszámok és egyéb kedvezmények illették meg a pályázatok során, de a 2024-ben megjelenő agrárpályázatok esetében ez a kedvezményrendszer várhatóan tovább bővül ‒ hívta fel a figyelmet dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, címzetes egyetemi docens. A jövőben az ökogazdálkodók, vagy az átállást vállalók nemcsak plusz pontokat kapnak a pályázatok elbírálása során, de a konkrét támogatási összegek is magasabbak lesznek azoknál, akik fenntartható és minősített ökogazdálkodást folytatnak.

Arccal 2030 felé

Mint ismert, az EU célként jelölte meg, hogy 2030-ra ökológiai gazdálkodás alá vonják az uniós országok termőterületeinek 25%-át. Ennek megfelelően természetes, hogy a célhoz eszközöket, forrásokat is rendel az Unió és az érintett tagállamok, köztük Magyarország Kormánya is. A következő hét évre ez egy nagyon komoly vállalás, hiszen jelenleg csak Ausztria felel meg ennek a célkitűzésnek. Az uniós országok átlagában a bioművelés aránya az összes termőföldhöz képest valamivel több, mint 10%, bár majdnem minden országban, köztük hazánkban is dinamikusan növekszik. A cél eléréséhez tehát az edukáció és a kedvező piaci viszonyok mellett a korábbinál is komolyabb támogatásokra lehet szükség, amit úgy tűnik, hogy a döntéshozók is beláttak és át is ültetnek a gyakorlatba. A támogatás nemcsak azért fontos, hogy a gazdák motiváltabbak legyenek az átállásra, az ehhez szükséges új ismeretek, gyakorlatok elsajátítására. A forrásokra azért is szükség van, mert maga az átállás a konvencionális gazdálkodásról az ökotermelésre évekig tart, amely évek alatt a biotermelés megnövekedett költségei és kockázatai már jelentkeznek, de az ökológiai termékek magasabb értékesítési áraira, csak a tanúsítvány megszerzése után számíthatnak a termelők ‒ mutatott rá a szakember.