fbpx

Támadják az oroszok a fekete-tengeri gabonafolyosót

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 27.

Ellentmondó hírek jelentek meg Ukrajna, újonnan létesített fekete-tengeri gabonafolyosójának működéséről: a Barva Invest ukrán tanácsadó cég az ország tengeri kikötői igazgatóságára hivatkozva bejelentette, hogy orosz harci repülők fenyegetése miatt felfüggesztették az említett útvonalon a forgalmat; az Újjáépítési Minisztérium ezt később cáfolta.

Odessza, kikötő
Ukrajna tájékoztatása szerint az új útvonal működik (fotó: Pixabay)

Az orosz légierő aktív harci cselekményekbe kezdett

A tengeri kikötői igazgatóság szerda este közleményt adott ki, amely szerint október 26-tól felfüggesztik a hajók mozgását a folyosón” – jelentett be a Barva Invest a Telegramon.

A bejelentés szerint a felfüggesztés az ukrán hadsereg kezdeményezésére történt, mivel a térségben megnövekedett az orosz légi tevékenység.

Vlagyimir Putyin a múlt héten utasította az orosz légierőt, hogy hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31-es vadászrepülőgépek ellenőrizzék a Fekete-tenger hajózási útvonalait.

Ez aktív harci cselekményekben is megnyilvánult, ugyanis az ukrán déli műveleti parancsnokság szerdán jelentette, hogy az orosz légierő négy bombát dobott le a térségre.

Minisztériumi cáfolat

Az ukrán Újjáépítési Minisztérium a Telegram felületén cáfolta, hogy felfüggesztették volna a gabonafolyosó működését. „Nem igazak az odesszai kikötőkből és oda induló polgári hajók mozgását szolgáló ideiglenes folyosó megszüntetéséről vagy előre nem jelzett leállásáról szóló információk. Az ukrán haditengerészet által létrehozott összes útvonal működik, és a polgári hajók használják is azt” – olvasható a közleményben.

A működtetés felfüggesztésének lehetőségét azonban a cáfolat is megadja: „…tekintettel arra, hogy a folyosót az orosz katonai agresszió rendkívül nehéz körülményei között valósították meg, működtetése során figyelembe veszik a katonai helyzetet és az időjárási viszonyokat”.

Ukrajna augusztusban hozta létre

Az új humanitárius tengeri folyosót a korábbi háromoldalú megállapodás bebukása után, augusztusban hozta létre Ukrajna. Elsősorban gabona- és egyéb agrártermékek exportálása a cél, a szállítmányok a korábbi afrikai és ázsiai piacokat célozzák meg.

Ukrajna tájékoztatása szerint az új útvonal működik, eddig több mint 40 teherszállító hajó haladt át az útvonalon, közel másfél millió tonnányi rakomány hagyta el ezen keresztül Ukrajna területét. A szállítmányok zöme mezőgazdasági termény (gabona, olajos magvak, növényi olajok és repce).

Az APK-Inform előrejelzése szerint Ukrajna 34,7 millió tonna gabonát exportál a 2024 június végéig tartó szezonban, ebből például 13 millió lesz a búza és 19 millió a kukorica. Ehhez a mennyiséghez nyitva kell tartani, és működtetni kell az útvonalakat.

Forrás: Új Szó