fbpx

A BTV-mentesség nem tartott soká a németeknél

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 27.

A kéknyelv-betegség új vírusa terjed a német gazdaságokban: a most felbukkanó változat első gyanús esete Alsó-Szászországban fordult elő. Németországot hivatalosan csak ez év júliusában minősítették a BTV-mentes országnak, azonban ezt a státuszt csak négy hónapig birtokolta.

Juh
Már a második szövetségi államban igazolták a BTV-t (fotó: Pixabay)

A kéknyelv-betegség új típusa rohamosan terjed Európában

Az eredetileg Afrikából származó 3-as szerotípus négy héten belül mintegy 2500 holland gazdaságban fertőzte meg a szarvasmarhákat és a juhokat.

Kleve körzetben erősítették meg a betegség első németországi esetét október közepén. Az új vírusváltozatot szeptember 29-én mutatták ki Belgiumban. A hét elején pedig egy alsó-szászországi birkatartó telepen regisztráltak egy újabb esetet. Az érintett gazdaság egy 30 birkával bíró kisebb telep.

Az első vizsgálatok pozitív eredményt mutattak, de még tovább vizsgálják azokat

Amennyiben hivatalosan is kimutatható lesz a betegség jelenléte, Észak-Rajna-Vesztfália mellett Alsó-Szászország is elveszíti a BTV-mentességét. Ezt követően lépnek hatályba a fertőzésre fogékony állatok, azaz a szarvasmarhák, juhok, kecskék és tevefélék mozgására vonatkozó követelmények. Az összes többi szövetségi állam továbbra is BTV-mentesnek számít.

Az Európai Unióban jelenleg nincs hivatalosan elfogadott vakcina a 3-as szerotípus ellen. A németek Hollandiában és Belgiumban tesztelt ellenszerek adaptálásában látják a megoldást.

Az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa utolsó ülésén felmerült a téma, ott is megerősítették a vakcina szükségességét. Az elhangzottak szerint nagy esély van arra, hogy az ágazat következő tavasszal már rendelkezni fog adaptált vakcinával.

A betegség általános jellemzőit, tüneteit, a megelőzés lehetőségeit korábbi cikkünkben már felvázoltuk.

Forrás: agrarheute