fbpx

A közterhek növekedésére számítanak – megrendült a kkv-bizalom

Írta: Sajtóközlemény - 2023 október 27.

Hét éve nem volt ilyen negatív a cégek hangulata: a K&H kkv bizalmi index 6 pontos csökkenés után jelenleg -11 ponton áll. A visszaesés fő oka, hogy a vállalkozások jelentős része magasabb közterhekre számít. A bizalom megrendülése minden árbevétel-kategóriában és szektorban érezhető, nyolc év után először már a mezőgazdasági vállalkozások várakozásai is a negatív tartományban vannak.

Kkv bizalmi index, grafikon

Nagyot esett a harmadik negyedévben a K&H kkv bizalmi index

A bizalmi index a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelzi. A mutató -5 pontról -11 pontra zuhant, ezzel megközelítve az elmúlt hét év legalacsonyabb értékét (-14 pont).

Az index több mint egy éve a negatív tartományban van, amire legutóbb 2017 előtt volt példa. Az elmúlt három negyedév javuló tendenciája után még volt némi remény, hogy a cégek bizalma elérheti a pozitív tartományt, de a mostani, 6 pontos csökkenéssel ez ismét távolinak tűnik. A jelenlegi visszaesés fő oka, hogy a vállalkozások jelentős része magasabb közterhekre számít. A kedvezőtlen képet árnyalja, hogy a vállalati hitelkamatokban viszont kedvező fordulatra számítanak” – mondta el Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

A K&H kkv bizalmi index – Magyarországon elsőként a K&H Csoport kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait.
A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása jelenleg 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és azok várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. 

A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi mérés 2023. augusztus 28. és szeptember 22. között történt. 

A kutatásban megkérdezett vállalkozások méret és árbevétel-kategória szerint:
• mikrovállalkozások (20 - 100 millió Ft);
• kisvállalkozások (101 - 300 millió Ft);
• középvállalkozások (301 millió Ft - 2 milliárd Ft).

Adóemeléstől tartanak, kamatcsökkentést várnak

A harmadik negyedéves eredmények alapján a cégekben komoly félelem alakult ki az adóemeléssel kapcsolatban. Ezt mutatja, hogy az előző negyedévi 50 százalék helyett már a vállalkozások 61 százalék számol növekvő közterhekkel, ami 2012 óta a legmagasabb arány.

Ezzel szemben a vállalati hitelkamatok változásával kapcsolatban javultak a várakozások. Jelenleg a cégek ötöde (21%) számít csökkenő hitelkamatokra, és a növekedést prognosztizálók is alacsony, mindössze 1 százalékos emelkedést várnak. Az előző negyedévben is hasonló arányban vártak alacsonyabb hitelkamatokat (19%), viszont akkor még 2 százalékos emelkedéssel számoltak.

Az agrárium is elesett

A várakozások minden árbevétel-kategóriában és szektorban visszaestek. Az ágazatok közül a mezőgazdasági és a kereskedelmi cégek várakozásai romlottak leginkább. Az agrárcégeknél 13 pontos esést követően -13 ponton áll az index, ezzel 2015 óta először már az agrárium várakozásai is a negatív tartományban vannak.

A kereskedelemben 9 ponttal -15 pontra csökkent a mutató. Továbbra is az ipari cégek látják legkevésbé a fényt az alagút végén, várakozásaik -14-ről -16 pontra romlottak, míg a szolgáltató cégek hangulata a legkedvezőbb (-8 pont), de itt is látványos, 7 pontos csökkenés történt. 

A mikro- és kisvállalkozások bizalma egyaránt -13 ponton áll, ami az előbbinél 11 pontos, az utóbbinál 3 pontos csökkenést jelent. A középvállalkozások várakozásai vannak egyedül a pozitív tartományban, de itt is megfigyelhető a csökkenés: bizalmuk 5 pontról 1 pontra süllyedt.

K&H Bank Zrt.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
Telefon: +36 1 328 9000