fbpx

Több gabonát takarítanak be, mint tavaly

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 26.

Módosították Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség, ha szerényen is, de meghaladja majd a múlt évit – az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalatra hivatkozik az MTI.

Kalászos
Kétharmada lesz az ukrán gabonatermés a két évvel ezelőttinek (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az idei gabonatermés elmarad az eddig becsülttől

A szervezet azzal számol, hogy az idei gabonatermés 53,4 millió tonna lesz, elmarad az általa eddig becsült 54,2 millió tonnától. A tavalyi termés 53 millió tonna, két évvel korábban 80 millió tonna körüli volt.

Az APK-Inform az idén betakarítható búza becsült mennyiségén nem változtatott, továbbra is 21,5 millió tonnával számol, ugyanakkor a kukoricatermés várhatóan 24,8 millió tonna lesz, kevesebb az eddig várt 25,6 millió tonnánál. Árpából nagyjából a tavalyival azonos mennyiség, 5,7 millió tonna terem.

Menni fog az export?

Az APK-Inform előrejelzése szerint Ukrajna 34,7 millió tonna gabonát exportál a 2024 június végéig tartó szezonban, ebből például 13 millió lesz a búza és 19 millió a kukorica.

Az ukrán agrártermékek exportját érintettük már korábban cikkünkben.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Ukrajna gőzerővel dolgozik a megfelelő és biztonságok útvonalak megteremtésén, hogy gazdasági termékeit eljuttassa a korábbi piacaira.

Forrás: MTI