fbpx

Madártetű atka invázió veszélyeztetheti a baromfiállományt

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 13.

A madártetű atka, köznyelven tyúktetű (Dermanyssus gallinae) igen gyakori élősködő hazánk baromfi-és díszmadár állományában. Rendszeresen megjelenik baromfitartó telepeken, díszmadár tenyésztésekben, de akár a házi baromfiólakban is egész Európa szerte. A baromfitartókat komoly anyagi kár érheti: a haszonállat bőrének esztétikai károsítása rontja az állat pénzbeli értékét, csökken a tollminőség, a tojástermelés megáll, a tyúkok/csibék testtömege megnövekedett tápanyagfelvétel ellenére sem gyarapszik vagy visszaesik, az állományszám megfogyatkozhat.

Ez a jelentős többletkiadást és bosszúságot okozó kártevő apró, gombostű fejnél is kisebb ektoparazita (vagyis nem a hordozó testében, hanem a bőr felszínén jelenlévő állat) nappal rejtőzködik, és csak éjszaka megy a haszonállatra, táplálkozás céljából. A fertőzöttséget általában már csak későn, a paraziták elszaporodásakor észlelik a tünetek megjelenésekor. Megfigyelhető nyugtalanság, az immunrendszer legyengülése, vérszegénység illetve szórványos- vagy akár tömeges elhullás fordulhat elő. Az állatokkal foglalkozó személyzetnél viszketés, allergiás reakció alakulhat ki. Az esti órákban ha körülnézünk, apró vörös, vérrel teli bogarakat láthatunk az ól berendezésein, valamint a baromfikon, nappal megbújnak az alomban, repedésekben, ketrecek résein. Ideális számára a meleg, páradús levegő, ezért is jelennek meg előszeretettel a baromfi-állomány közelében.

fertőzöttség
Az erős fertőzöttség a szárnyas tollazatának elvesztéséhez vezethet

Táplálkozása, szaporodása, életciklusa

Táplálkozása alatt 0,2 mg vért szív ki egy egyedből, amely során az egyed bőrébe juttatja a nyálát, ami irritációt okoz és kiütés szerű pettyezettség jelenik meg a haszonállat bőrfelületén. Irtását erősen megnehezíti, hogy igen gyorsan szaporodnak, egy nőstény élete során 3 naponként kb. 30 petét rak le, a lerakott peték pár nap alatt kikelnek (folyamatos táplálkozás során kb. 7 nap alatt fejlődik ki a felnőtt egyed), ezt követően képesek 11, más forrás szerint 12 hónapig élelem nélkül élni. Egy madártetű-populáció egy hónap alatt képes akár 1500-szorosra is szaporodni!

életciklus
A madártetű atka reprodukciós folyamata igen gyors

Megelőzés

Mindenképp érdemes nagy hangsúlyt fektetni a higiéniára: az ürülék rendszeres eltakarítására, itatók, etetők és egyéb berendezések rendszeres tisztítására, ólak fertőtlenítésére (a résekre, repedésekre nagy hangsúlyt fektetve). Hasznos a terepszemle beiktatására, folyamatos monitorozás, ennek fontos eszköze lehet a különböző csapdák kihelyezése az etetők és itatók közelében (de a baromfi által el nem ért helyre), ezekbe az atkák szívesen helyezik petéiket, ezzel időben elcsíphetjük a kártevők megjelenését és nyomon követhetjük szaporodásuk ütemét. Rendkívül fontos az állatok immunerősítése, vitamin pótlása, szükség szerint gyógyszerezése, ez utóbbihoz mindenképp kérjük állatorvos segítségét!

Továbbá jelentős szerepet kap a biztonsági előírások betartása: épületek közötti mozgáskor a cipő, kéz és a munkaruházat fertőtlenítése, valamint baromfi telepekre érkező járművek és eszközök megfelelő fertőtlenítése, mindig új tojástálcák használata.

Ha már beütött a baj…

Az élősködők irtását integrált védekezési rendszer ­– Integrated Pest Management (IPM) – kidolgozásával, a biztonsági előírások szigorú betartásával kell végezni. Fontos, hogy a módszereket váltogassuk, többféle kártevő ellen hasson, figyelemmel kísérje a populáció alakulását és gazdaságos legyen.

A védekezéshez hasonlóan a fertőtlenítés itt is hatalmas hangsúlyt kap, érdemes a berendezési eszközök egy részét lecserélni (pl. új etetők és itatók beszerzése javasolt), folyamatos alomcsere, az épületek teljes kitisztítása, fertőtlenítése (a paraziták lehetséges búvóhelyeire különösen nagy figyelmet fordítva).

etető
Különösen figyeljünk a berendezési eszközök tisztántartására

De mit tehetünk még?

Vannak kémiai és teljesen természetes összetevőjű készítmények, amik közül válogathatunk, vagy akár kombinálhatjuk is őket az erősebb hatás érdekében.

Az egyik igen hatásos termék a kovaföld, amit számos helyen beszerezhetünk, és bár megkérik az árát, megéri tenni vele egy próbát. A kovaföld fehér, krétaszerű üledék, amely kovaalgák, diatomaceák kovavázainak felhalmozódásával keletkezett. Előnye, hogy környezetbarát, nincs egészségkárosító hatása, ezért közvetlenül lehet használni. Többféle kártevő, beleértve a madártetű atka ellen is alkalmas: az állatok helyét fel kell szórni, valamint az állatra is szórva az atkák rövid időn belül elpusztulnak. További előnye még, hogy ennél a módszernél a baromfik tojása fogyasztható. Használatakor viseljünk védőkesztyűt, valamint védőmaszkot is.

A másik csoportba sorolandó a különböző kémiai eszközök: a megfelelő irtószer a megfelelő technológiával történő kijuttatása.

Rovarirtó készítményként érdemes olyan terméket vagy termékkombinációt alkalmazni, amely:

  • alacsony humán toxicitással rendelkezik (a haszonállatra nézve ne legyen mérgező, az engedélyezési lapjában pedig legyen feltüntetve az adott kártevő elnevezése),
  • hosszú hatástartammal bírjon a résekből később előbújó kártevőkkel szemben is, valamint kontakt szerként pusztítsa el az atkákat,
  • porózus és fém felületeken is jól működjön (az egyenletlen felületek mélyedésébe is jusson be).

Általában a készítmények kijuttathatók:

  • permetezéssel,
  • melegködképző géppel: a melegködképzésre alkalmas és engedélyezett irtószerből 400-600 C°-ra felmelegített állapotban, oldószer segítségével kb. 5 mikronméteres hatóanyag részecskékből álló köz képződik,
  • hidegköd képző gépekkel: a hidegködképzésre alkalmas és engedélyezett szert vízzel hígítják, ezt követően 20-50 mikrométer nagyságú hatóanyag részecskék kerülnek kijuttatásra,
  • ULV eljárással: nagyon kis mennyiségű irtószer kerül kijuttatásra 5-20 mikrométer átmérőjű cseppként az erre megfelelő oldószer segítségével.

tojások
Tojó tyúkjaink meghálálják az odafigyelést

Fontos, hogy amennyiben nincs megfelelő szaktudásunk a témában, kérjük ki szakember véleményét a szer/szerek kiválasztásában és szükség szerint a kijuttatásában is! Emellett tájékozódjunk, hogy az adott készítmény mellett fogyasztható-e, illetve a használatot követően mennyi idővel fogyasztható az állat tojása és húsa!

Suba-Mérai Fruzsina

Források:
hazipatika.hu
hazmester.hu
novenykondi.hu