fbpx
401317

Három generáció a böszörményi Kardos Farmon

Írta: Sándor Ildikó - 2023 július 13.

Magyarország Legszebb Birtokának zsűrije ma Hajdúböszörménybe látogatott, és a Kardos Farmra, Kardos Csabához és családjához látogatott. 

Az 1100 hektáron gazdálkodó család és kollégái kukoricát, búzát, napraforgót, zöldborsót és lucernát termelnek. Telephelyüket folyamatosan fejlesztik, az első körben épített tárolókban 5000 t terményt tudtak tárolni, az idei év végére pedig várhatóan 23 ezer tonna tárolókapacitással állnak a környékbeli gazdák rendelkezésére is.

A tárolókhoz tisztító rendszert is építettek, tárolóik pedig (még a síktárolók is) szellőző padozattal ellátottak. A síktárolók szellőző padozata saját fejlesztés, a piacon létezik ehhez hasonló rendszer, de az nem járható rakodógép, teherautók által, de az itt fejlesztett padozat gond nélkül járható, és a szellőzés is jól működik. Valamint nem csak szellőztetni, de akár nyáron hűteni is tudják a terményt nagy teljesítményű gabonahűtővel. Így a terményeiket legtöbbször raktári gázosítás nélkül, így vegyszerek felhasználása nélkül tudják a károsítótoktól megvédeni, és a minőség is sokkal jobb, gyakorlatilag csírásodás, penészesedés nélkül tudják tárolni, a hűtésnek, szellőztetésnek köszönhetően.

A megnövekedett tárolókapacitás különösen fontos a jelenlegi gazdasági helyzetben is, mivel jelenleg is a hosszú tárolási időszakok miatt, sok gazdaságban kérdés, hogy hova tudja majd elhelyezni a 2023-as terményét, a bent ragadt készletek miatt.

A gazdaság fontos eleme az öntözés fejlesztése, 2012-ben vásárolták az első öntöződobot, 2018-ban építették az első körforgó öntözőt, melyet 1 lineár követett 2 év múlva. Ezt követően konzorciumot hoztak létre további 4 gazdatársukkal, és tavaly a konzorcium keretében 3 db modern GPS irányítású körforgót üzemeltek be, melyet az idei évben további 3 követ, így közel 250 ha öntözését tudják közösen végezni modern távfelügyelettel ellátott precíz öntözőkkel.

A birtokbejáráson a generációváltás pozitív példáját is látta a zsűri, a birtokot alapító Kardos Ferenc meghatódottan beszélt fia munkájáról, miközben három kisfia is igyekezett aktívan részt venni a zsűrizésben.