fbpx

Rekorderedmény az exportban – Az agrárium is fontos szerepben

Írta: - 2016 január 12.

A múlt év első 11 havi adatai alapján 2015 várhatóan rekordéve lesz a magyar exportnak – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Az eredményekhez az agrárium is jelentős mértékben járult hozzá.

Magyar Levente a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) novemberi külkereskedelmi adatait kommentálva közölte: a magyar kivitel soha nem ért még el nagyobb teljesítményt, mint a múlt év első 11 hónapjában. Példaként említette, hogy egyedül novemberben 8,1 milliárd euróra rúgott a magyar export, míg az import mintegy 7,4 milliárd eurót tett ki. Ez mintegy 210 milliárd forint (673 millió euró) aktívumot jelentett.

Az egy évvel korábbihoz képest jelentős növekedés eredményeként a múlt év első 11 havi aktívuma 7,4 milliárd euró volt az egy évvel korábbi mintegy 6 milliárd euróval szemben, 20 százaléknál is jobban nőtt az aktívum.

A kivitelben átlagon felül teljesített a jármű- és a vegyipar, valamint a gyógyszeripar, de az agrárium teljesítménye is figyelemre méltó – mondta az államtitkár. Amennyiben a decemberi magyar export is kedvezően lakul, akkor egész éves aktívum 7,5-8,0 milliárd euró lesz – közölte.

http://www.mbtt.hu/