fbpx

A biodiverzitás fenntartásához szükség van a méhekre

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 03.

Az elsődleges cél nem a mézértékesítés, hanem a beporzás biztosítása, tehát a méhészet nem csupán egy gazdasági tevékenység. A biodiverzitás fenntartásához ugyanis szükség van a méhekre – mondta Nagy István agrárminiszter, Sepsiszentgyörgyön, ahol a nyolc székelyföldi mézzel foglalkozó egyesület képviselőivel, valamint a helyi magyar érdekképviseleti szervek vezetőivel egyeztetett.

Méz „csomagolva”
A termelői együttműködések fokozásával segíteni lehet az értékesítést (fotó: Borbáth Kata)

Az ágazat előtt álló feladatok sokrétűek

A közösségi piacot a minőségi, de drágább méz helyett elárasztja az Ázsiából érkező olcsó műméz, valamint a szintén olcsó ukrán méz – meg kell küzdeni az Európai Uniót érintő importfüggőséggel. A tárcavezető szerint erre megoldást a mézjelölés szabályozásának változása jelent, mégpedig, hogy a címkéken a származási ország mellett fel kell tüntetni a mennyiségi összetételeket is.

A fennálló értékesítési problémákkal kapcsolatban a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy megoldást a termelői együttműködések fokozása mellett olyan alternatív méhészeti termékek bevonása jelenthet, amelyek élénkítik a gasztronómia területét is.

Emellett meg kell teremteni a közös mézkiszerelés, csomagolás és forgalmazás lehetőségét. A jövő feladatát jelenti az ágazat számára a méhrajok exportképességének megteremtése, majd fokozása, az egész világ küzd ugyanis a méhpopulációk pusztulásával. Jelenlétük ugyanakkor elengedhetetlen az ökoszisztéma fenntartásában.

A méhek termékennyé teszik a földet

Nagy István a tanácskozást követően megnyitotta az Őszi Vásár és Nektária Mézfesztivált, ahol arról beszélt, a méz a természet egyik legkülönlegesebb kincse, amely magában hordozza a természet esszenciáját. Azok pedig, akik mézet vásárolnak, nem pusztán a méhészek megélhetését támogatják, hanem teremtett világunk értékének megőrzését. A méhek ugyanis termékennyé teszik a földet, azt a földet, ahol az ember élni tud – ebben van kiemelt szerepet a méhésznek és a méhészetnek. Az agrárminiszter köszöntötte a II. Nektária Székelyföldi Mézverseny résztvevőit is. Mint mondta, idén második alkalommal kaptak lehetőséget a székelyföldi méhészek, hogy összemérjék tudásukat, tapasztalatot cseréljenek. A székelyföldi falugazdász-hálózat támogatásával tavaly útjára indult kezdeményezés célja pedig, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő mézeket minőségi kontroll és szakszerű bírálat alá vessék és kiválaszthassák a legjobbakat. Hozzátette, a Nektária jelentőségét jól mutatja a fokozódó érdeklődés, tavaly óta ugyanis mintegy megduplázódott a résztvevők száma, így 132 székelyföldi nevezőtől érkezett minta, összesen 260. Ezek közül kerültek ki a legjobbak: 60 termék bronz-, 95 ezüst-, és 59 arany minősítést kapott.

Nagy István
A hazai méz garancia a biztonságra és a minőségre (fotó: Borbáth Kata)

A tárcavezető a helyi méhészektől az összefogás és az együttműködés mellett a méz népszerűsítését kérte. Erre pedig azért van szükség, hogy a vásárlók számára is tudatosítsák, a hazai méz választása garanciát jelent a biztonságra és a minőségre.

A Mézfesztivál részeként Nagy István agrárminiszter megkapta az egykori méhészről, Báró Ambrózy Béláról elnevezett díjat. Az elismerést második alkalommal adományozzák, egy olyan anyaországi és helyi személynek, aki hűségesen szolgálja a méhész szakmát, kiemelkedően sokat tesz a méhészet ágazatának megóvásáért és a méhészek tevékenységének támogatásáért.

Forrás: AM Sajtóiroda