fbpx

Az elrabolt tételek nélkül is nagy az orosz gabonakészlet

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 27.

A valaha volt 2. legnagyobb gabonatermést várják Oroszországban: a búza 90, az össz gabonamennyiség 135, míg egy múlt havi jelentés szerint a háború óta összesen elhurcolt gabonamennyiség 6 millió tonna.

Gyengébb korábbinál, de így is magas

Az orosz mezőgazdasági tárca jelentése szerint az ország búzatermelése eléri a 93 millió tonnát. Ez a második legnagyobb gabonatermés, amely a betakarítás végére várhatóan elérheti a 140 millió tonnát. A hivatalos előrejelzés szerint a búzatermelés eléri a 90 millió tonnát, a teljes gabonatermelés pedig eléri a 135 millió tonnát, s eddig a termőterületek 96 százalékát aratták le. Az orosz jelentésben szereplő számok – az AgriCensus összefoglalója szerint – a korábban elfoglalt Krím-félszigeti termelési adatokat tartalmazza, de a többi megszállt ukrán országrészét nem.

Becslések a rekvirált mennyiségre

Ez azért is módosíthat még a számokon, mert egy szeptemberi jelentés tisztázta, hogy az oroszok a háború megkezdése óta 6 millió tonna gabonát hurcolt el Ukrajna megszállt területeiről (Donyeck, Harkiv, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja megyék). Más jelentések szerint évente 5 millió tonnával növelheti az orosz gabonamérleget az elfoglalt területekről származó mennyiség, de van olyan – tényfeltáró vizsgálat során kialakított – becslés is, ami összesen 10 millió tonna rekvirálásáról szól. Az oroszok maguk sem cáfolják a szállításokat: a gabonát Kínába, illetve közel-keleti országokba vitték. A jelentés nem szól arról, hogy a fogadó országok tisztában voltak-vannak-e az áru eredetével.