fbpx

A betakarítással nem ér véget a növényvédelem

Írta: - 2017 október 27.

A téli nyugalmi időszak átvészelésére minden élőlénynek megvan a maga stratégiája. Némelyek vastagabb zsírréteget képeznek bőrük alatt, egyesek a talaj felszíne alá vagy más búvóhelyre húzódnak, mások külön erre a célra kifejlesztett alakban vészelik át a zord időszakot. A télre persze nemcsak az állat- és a növényvilág készül, hanem az ember is. Tűzifát gyűjt, vagy feltölti a stratégiai gáztározókat. A mezőgazdász gépkarbantartást végez, nehogy károsodjon a permetező szivattyúja, szűrőháza, szórófejei. Vajon a növényvédelemben nincs semmi tennivalónk?

Melegedő éghajlatunkon ősszel is kedvező feltételek adódnak a kórokozók elszaporodásához. A betakarítás után, növényvédelmi beavatkozások hiányában akár hónapok telhetnek el, amikor minden gátlás nélkül szaporodhatnak a korábban szigorúan és drágán megfékezett gombák. Ezek aztán számosan áttelelnek, sőt egyesek még télen is szaporodnak (4 °C felett az őszibarack tafrinás betegségének kórokozója – Taphrina deformans), vagy fertőznek (kajszi pszeudomonászos elhalása – Pseudomonas syringae pv. syringae), mindenesetre nagy mennyiségű szaporító képlettel várják a tavaszt, majd jelentős fertőzési nyomást okoznak.

A szinte évszázados tapasztalatok tanulsága szerint a lemosó-permetezés az egyik legfontosabb alapozó növényvédelmi eljárás a permetezési rendben. Az utóbbi években azonban ez a technológiai elem leszűkült a télvégi lemosó permetezésekre. A tavaszi (télvégi) lemosó-permetezés helyénvaló technológiai elem, persze ha megvalósulhat. Szélsőségesebbé váló éghajlatunkon egyre gyakrabban megesik, hogy a gyors tavaszi felmelegedés miatt lekéssük a lemosó-permetezés optimális idejét. Ilyenkor a kórokozók korlátok nélkül találják magukat a növénykultúrában.

Ezért időszerű most újra átgondolni a lemosó-permetezések időzítését különös figyelemmel az őszi kezelésre. Az elhúzódó őszi időszak ugyanis éppen alkalmas, hogy a vesszők felületén, sebek környékén, kéregrepedésekben megbújó kórokozókat gyérítsük. Majd’ minden gyümölcskultúrában (almatermésűek, csonthéjasok, héjasok, bogyósok, szőlő) felsorolható volna több olyan kórokozó is, ami az őszi lemosó-permetezés hatóanyagaival eredményesen pusztítható. Az őszi kezelést bő permetlémennyiséggel kijuttatva, lombhullás kezdetétől javasolt elvégezni.

A lemosószerek szűk piacát áttekintve, sok szempontot figyelembe véve kell egy jó készítményt kiválasztani. Egyfelől hasznos, ha a termék több hatóanyagot is tartalmaz, hiszen több csoportba tartozó kórokozó ellen lehet és kell egyszerre védekeznünk. Másfelől környezetvédelmi szempontokat is számba kell venni. A lemosószerekben lévő réztartalom fémrézben kifejezett mennyisége összeadandó a vegetációs időszakban kijuttatott többi rézzel, és ez összesen nem lehet több, mint 6 kg/ha, sőt az EU szabályozása szerint a jövőben várhatóan még ennél is kevesebb.

Az alkalmazási tapasztalatok ismeretében, valamennyi fenti feltételnek jól megfelel a lemosó-permetezések kedvelt készítménye, a réz- és kénhatóanyagot olajos szerformában tartalmazó, szabadforgalmú készítmény, a Vegesol eReS. E márkanév alatt egyesítettük az őszi és a tavaszi lemosó permetezéseknél elvárható összes biológiai hatást, így jött létre a lemosók ideális készítménye, a Vegesol eReS.

A lemosó-permetezésről további tudnivalókat olvashat honlapunkon: http://www.bvn.hu