fbpx

A legújabb növényvédelmi trendekről tájékoztatták a gazdákat – szezonnyitó rendezvényt tartott a Syngenta

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 27.

Országszerte nyolc helyszínen tartotta meg szezonnyitó rendezvényeit a Syngenta. A találkozóra meghívott gazdák megismerkedhettek a legújabb kalászos-, olajos növények valamint kukorica növényvédelmi technológiákkal és vetőmag kínálattal, emellett hasznos mezőgazdasági tanácsokat kaptak az idei évre vonatkozóan.

 

A legújabb növényvédelmi trendekről tájékoztatták a gazdákat – szezonnyitó rendezvényt tartott a Syngenta

A gazdasági válságnak köszönhetően különösen nehéz évet tudhat a háta mögött a mezőgazdasági ágazat, amely elsősorban az értékesítési ár csökkenésére valamint a támogatások mérséklésére vezethető vissza.

Ilyen feltételek mellett a 2010-es év óriási kihívást jelent a termelők számára, amelyben fontos szerepet tölt be a növényvédelem.

A védekezési alternatívák legújabb trendjeivel a Syngenta immár hagyományosnak számító szezonnyitó rendezvényén ismerkedhettek meg a gazdák.

Az előadásokból például megtudhatták, hogy 2009 őszén repcében sok esetben elmaradt a növekedés-szabályozás a csapadékszegény időjárás, a megcsúszott késői vetés valamint a növények heterogén, fejletlen állománya miatt.

Ilyenkor tavasszal mindenképpen pótolni kell a kezelést, mivel a téli viszontagságoktól megviselt növénynek mihamarabb regenerálódnia kell, aminek minősége alapvetően meghatározza a későbbi termés mennyiségét és minőségét.

Megoldásként, 2009-ben elvégzett kísérletek alapján, egy új kifejezetten repcére kifejlesztett növényvédelmi technológiát mutattak be a Toprexet, amely növeli az oldalelágazások számát, és több becőt eredményez, így nagyobb lesz a termés.

Egy másik előadás keretében az őszi búza növényvédelmével kapcsolatos új fejlesztésekkel ismerkedhettek meg a résztvevők, amelyek legfontosabb feladata a kalász fuzárium visszaszorítása ill. a gombák által termelt káros mikotoxintartalom alacsony szinten tartása.

Ettől az évtől már elérhető lesz a gazdák számára egy új gombaölő szer a Cherokee, amely jelentősen megkönnyíti a kórokozók elleni integrált védekezést.

Az új szer három, eltérő viselkedésű hatóanyagot tartalmaz, ezáltal megbízható a különböző igényű fuzáriumgombák elleni hatása.

A hatóanyag hosszú tartamhatással és kiváló esőállósággal rendelkezik.

Ez fontos a kalász fuzárium elleni harcban, mivel a célzott permetezésre ebben az időszakban rövid idő áll rendelkezésre.

 

Kukoricában és napraforgóban a legfontosabb újításoknak a vetőmagos csomagok bizonyulnak.

Az egyik kukoricás csomag a Lumax + NK Lucius, ez 40 hektárra elegendő (180 l Lumax + 56 zsák Lucius) és a vetőmag Crusier-rel csávázva kerül forgalomba.

A másik csomag kukoricában pedig a Casper+ Milgaro 4 SC + Nk Thermo.

Ez egy 8 ha-os csomag (1 csomag Casper+Milagro 4 SC + 7 zsák NK Thermo).

Napraforgóban az 50 ha-os méretű csomag, a Gardoprim Plus Gold és Dual Gold mellett Cruiser 350 FS-sel csávázott piacvezető imidazolinon ellenálló NK Neoma vetőmagot tartalmaz.

A Gardoprim Plus Gold, a csattanó maszlag egyedülálló ellenszere kiegészítve a Dual Gold-dal, mely a legszelektívebb egyszikű gyomirtó szer, hosszan tartó, biztos megoldást nyújt a napraforgóval egy időben kelő gyomnövények legtöbbje ellen.

A Cruiser 350 FS véd a talajlakó kártevők és korai lombkártevők ellen, növeli a fiatal növény stressz-tűrőképességét, a kultúrnövény gyorsabban, egyöntetűbben fejlődik, ez a kedvező hatás a magasabb terméseredményekben is megmutatkozik.

A másik, a 10 ha-os, hagyományos napraforgó termesztőket célzó csomag, a széles hatásspektrumú Dual Gold-Oxy preemergens gyomirtó szer mellett a kimagasló termést és olajtartalmat adó NK Brio vetőmagot tartalmazza.

Az előadás sorozatot a Syngenta Seeds vetőmag kínálatának bemutatása zárta.

Az előadók a konferenciák során rendre hangsúlyozták, hogy a Syngenta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy partnereinek olyan komplett növényvédelmi megoldásokat kínáljon, amelyek egyszerűen és hatékonyan alkalmazhatóak.

A vállalat évente több mint 2 millió dollárt fordít kutatásra és fejlesztésre, hogy évről-évre jobb minőségű növényvédelmi alternatívákat tudjanak kínálni a termelők számára.

 

A Syngentáról

A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 24.000 munkatársa van. Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket.

Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket.

 

További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.