fbpx

A községnek is ékessége az új PETKUS szárító és terménysiló

Írta: Kohout Zoltán - 2017 október 27.

Fél év kellett, hogy régi problémától szabaduljon meg Bács-Kiskun déli részén Csikéria gazdaközössége: bő 20 éve hiányzik egy olyan szárító- és tisztítóüzem és a hozzátartozó tárolókapacitás, amely elősegítette volna a növénytermesztők helyben való boldogulását és jövedelmezőbb aratás utáni piaci pozíciók elérését. Most a PETKUS megoldotta a feladatot, sőt, eleve a tovább-bővítés lehetőségével készültek a tervek…

A rég várt, jó megoldás

A térségben komplex szárító- és tisztítóüzem hiányában a környék szántóföldinövény-termesztői csak jelentős idő- és energia-ráfordítással tudták terményeiket megfelelően kondicionáltatni. – Az utóbbi években az engedélyezési terveket elkészíttettük egy „zöldmezős” szárító- és terménytároló-telepre, de a pályázatokba nem fértünk be, így a megfelelő hitelkonstrukció összeállítása is több időt vett igénybe. Ezért vártunk a beruházás indításával – mondja Papp Sándor ügyvezető (képünkön balról), aki végül négy gazdatársával (Sóti Zoltánné, Taskovics László, Horváth Gábor, Gubán József) összefogva tavaly úgy döntött: belevágnak saját erőből, amit banki finanszírozással egészítenek ki az idén megvalósítandó műszaki tartalom terjedelméig. Létrehozták a Felső-Bácskai Gazda Kft.-t, meglátogatták a megye déli részén épült korszerű létesítményeket, és végül a PETKUS – Közép-Európa Kft.-t bízták meg a megvalósítással. – Nem ez volt a legolcsóbb, de ár-érték arányban, a minőséget és a műszaki tartalmat tekintve ez a legjobb megoldás – vallja határozottan Papp Sándor. Gazda-összefogásuk azért sem tétovázott a döntéssel, mert a környék PETKUS-szárítóinál jelentős – általában 25-30%-os – energia-megtakarítást tapasztaltak a korábbi és hasonló létesítmények üzemi költségeihez képest.

Korszerű hatékonyság

– Az is meggyőzött a választás helyességéről, hogy a PETKUS mindössze négy hónap alatt felépítette és beüzemelte a beruházás szárító- és tisztítórészét: márciusban kezdték, és júniusban már működött a technológiai sor, melyen a búza feldolgozása meg is történt. A három silót pedig szeptember első hetében adták át – lepi meg munkatársunkat Papp Sándor.

A zöldmezős beruházással Csikéria határában felépült, impozáns PETKUS szárító- és tisztítóüzem a legkorszerűbb technológiával dolgozik. Növényfajtától függően a szárítókapacitás óránként 30-40 tonna, a tisztító- és anyagmozgató kiszolgáló technológia 50 tonna/ó, illetve a 3 terménytároló siló összesen 10224 m3 (7770 tonna) kapacitással rendelkezik. A szárító „szőnyegégő” fűtéses megoldása és a hővisszaforgatás elvén működő meleglevegő-visszavezetés révén valóban energiatakarékos az üzemeltetés. A gyárilag szigetelt „melegoldal” mellett, a kedvező meleglevegő-áramlásért felelős, speciális kialakítású légcsatornák forma-kialakítása biztosítja a teljes magmennyiség homogén száradását.

– A PETKUS – Közép-Európa Kft. munkatársai és alvállalkozói gyorsak és rugalmasak voltak a kivitelezés során, követték és segítették a céljainkat: teljesen elégedettek vagyunk – teszi egyértelművé Papp Sándor. Persze, a folytatást is a Petkusra bízzák. – A mostani tervezés során úgy kalkuláltunk, hogy maradjon hely a bővítésre. Amint meglesz a pénzünk, folytatjuk további tárolókapacitás bővítését esetlegesen silókkal, sík-padozatos és felsőpályás betárolási rendszerű tárolókkal. Így komplett PETKUS technológiával rendelkezünk majd – mondja bizakodóan a Felső-Bácskai Gazda Kft. ügyvezetője.

Kohout Zoltán