fbpx

Szárítótechnológia generálkivitelezése beruházó szemével 5. Terményszárító gépek típusai

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 02.

Beruházásunk fő egységéhez, a szárítógéphez érkezett szakcikk sorozatunk. Ennél a témánál, mint a technológia főszereplőjénél több időt eltöltve, pár hónapon keresztül részletesen fogunk a szárítógépekről, szárításról szót ejteni, arról értekezni. Mai fejezetünkben a terményszárítók csoportosítását fogjuk néhány szempontból megvizsgálni, elemezni.

Az agrárágazatokban előállított fő és melléktermékek hasznosítása, tárolása tekintetében kerül előtérbe a szárítástechnika,különösképpen a növénytermesztésben megtermelt termények, növények vonatkozásában.

Ebből a megközelítésből elkülönítünk szemes termény szárítókat és egyéb termény, termék szárítókat.

 

 

 

Szemes termények szárításához?

A szemes termények csoportját, a hazai hagyományos szántóföldi növénytermesztés általános vetés szerkezetét kitevő növények alkotják.

Őszi vetésű fő kalászos növényféleségek közé tartozik az őszi búza, őszi árpa, őszi káposztarepce, míg a leggyakoribb tavaszi vetésűek között sorolhatjuk a kukoricát, napraforgót, tavaszi árpát.

Ezen szemes termények szárítása történhet folyamatos üzemű és szakaszos üzemű szárítók használatával.

A folyamatos üzemű, azaz telepített szárítók közül megkülönböztetjük a horizontális, fekvő rendszerű szárítókat és a vertikális aknás kivitelű, átfolyó rendszerű, a közismertebb elnevezésű toronyszárítókat.

A szakaszos üzemű szárítók közül a leggyakrabban a kisüzemek általkedvelt mobil típusú és a tárolásra, szárításra is alkalmas silószárítókat különböztetjük meg.

 

A fentiekben felsorolt szárítók közül a legmegfelelőbb kiválasztásánál beruházó szemmel több szempontot szükséges vizsgálni, melyekből a teljesség igénye nélkül érdemes az alábbiakat figyelembe venni.

  • Elsőként válasszunk, hogy szakaszos vagy folyamatos üzemmel kívánjuk hosszú távon biztosítani a minőségi szárítást. Amennyiben a gazdaság mérete meghaladja a használt 200 ha területet,folyamatos üzemű, telepített technológia a gazdaságos megoldás, minőségi árunövény biztosítása mellett.
  • Szakaszos üzemű, kis, 3-4 t/h teljesítményű mobil szárítók ideiglenes szárítási megoldást nyújtanak a felhasználók részére, akkor, ha saját vagy bérelt teleppel, és annak infrastruktúrájával a gazdaság nem rendelkezik, környékén szolgáltatást bármilyen okkal igénybe venni nem tud. Gazdaságosság figyelembevételével ez csak ideiglenesen lehet csak megoldás, mivel hosszútávon a szolgáltatóknál történő szárítás, tisztítás kifizetődőbb a saját mobil szárítógép használatával szemben, akik nagyüzemileg kivétel nélkül folyamatos üzemű, korszerű,gazdaságos, költséghatékony, többnyire új szárítókat használnak. Természetesen ez akkor igaz, ha a szárítótelep közel néhány kilométeren belül található a művelt területektől.
  • Ugyancsak előtérbe kerülhet a mobilszárítók csoportja választásunknál, abban az esetben amennyiben a szárítótelepítés engedélyeztetési eljárását kívánjuk elkerülni, mivel azok önjáró gépként üzemeltethetőek.
  • A klasszikus szántóföldi növények termesztése esetén a torony és fekvő szárító kiválasztásánál vegyük figyelembe a rendelkezésre álló területünket, meglévő telepi logisztikánkat.
  • Meglévő, elavult toronyszárítók kiváltásánál előnyben lesz a toronyszárító, mivel a telepen és a technológián belüli kialakítás ehhez a rendszerhez került korábban kialakítva. Itt a meglévőalapok használhatóságát, kiszolgáló technológia hozzáigazítását szükséges vizsgálni.
  • Zöldmezős telephelyépítésnél a kötöttségünk megszűnik, választási lehetőségünk bővül. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a meglévő technológia teljes visszabontása esetén is zöld mezőt kapunk, így folyamatos üzemű szárítók kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe a különböző műszaki megoldási lehetőségeket.
  • Vetésszerkezetünk összetettsége, azon belül egyes növények súlya, területaránya, esetlegesen saját vetőmag előállításunk, alternatív szárítási igényünk is nagyban befolyásolja szárítótípus kiválasztását. Vetőmagszárítás esetén, az alacsony hőmérsékleten történő kíméletes szárítás az elvárás, megóvva a vetőmag beltartalmi értékét,biztosítva csírázóképességét.
  • Évről évre szigorodó helyi építésügyi hatóságok, mint szakhatóságok által előírt korlátok, leggyakrabban előforduló magassági, távolsági korlátok is meghatározhatják, irányíthatják a szárító és kapcsolódó technológia kiválasztását.
  • Megyei Biztonsági Felügyeletekhez rendelt engedélyezés szigorítása és a használatbavételi engedély kiadásához szükséges zaj-és porkibocsájtási szintek tartásához speciális esetekben,például lakópihenő övezetben épülő rendszerek esetében is szűkül a szárítóválasztási lehetőségünk.

 

 

 

Egyéb termények szárításához?

A másik fő csoportot az egyéb, mezőgazdaságban megtermelt fő növények és előállított melléktermékek, valamint az egyébtermékek alkotják, mely növények, anyagok szárítása egyedi szárítógépekkel biztosítható.

Ezen csoportot az alábbiak szerint osztályoztuk.

  • Szálastakarmányok, lucerna, széna, szalma szárítására a szalagos rendszerű szárítók alkalmasak a legjobban egyedi adagoló rendszerük kialakítása miatt.
  • Fanyesedék, energiafű, faforgács, fűrészpor szárításához robosztus kialakítású dupla áramlásos, horizontális szárítóberendezés a legmegfelelőbb.
  • A nagy, 50-60%-ot meghaladó nedvességtartalmú egyébanyagok, mint például a baromfitrágya, vagy a biogáz üzemek melléktermékének a mosléknak a szárításához a dobszárító alkalmazása a célravezető, úgy, hogy megelőzően présgépet illesztünk a vertikumba.
  • Egyéb, fenti csoportosításba nem besorolható anyagok szárítására, egyedi igényekre speciális kialakítású, egyedi gyártású szárítóval lehet műszaki megoldást találni, mely során mindig vizsgálni szükséges, hogy milyen a szárítandó anyag összetétele, mérete, kezelhetősége,nedvességtartalma. Mennyi vízelvonás az igény, milyen száraz végterméket kívánunk előállítani, azt mire használjuk a továbbiakban.

Rövid áttekintésünket követően minden egyes alkalommal egy-egy típusú szárítóberendezést mutatunk be részletesen, előnyeivel, lehetőségeivel,változataival, gyakorlati tapasztalataink és eredményeink ismertetésével.

Legközelebbi alkalommal a horizontális szárítók közül, az angol, több mint 60 éves múlttal büszkélkedhető Alvan Blanch gyártó szemes termény szárítójával foglalkozunk.

 

 

Bódi Szabolcs

Kézker Kft.