fbpx

A tudásalapú, professzionális agráriumé a jövő

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 21.

A mezőgazdaságban a sikerhez az új technológiák alkalmazására, nyitottságra és tudásra van szükség – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán tartott gazdakonferencián, Gyöngyösön.

Permetezés, drón, hagyományos munkagép
A gazdáknak nyitottnak kell lenniük az új technológiákra, a precíziós eszközökre (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Fel kell készülni, hogy az új támogatási formákat igénybe tudjuk venni

Az idei év eleje az újonnan induló agrártámogatási ciklusra való felkészülés időszaka, a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika ugyanis számos újdonságot, megváltozott feltételeket, új támogatási formákat tartalmaz – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A mezőgazdaságot sújtó aszály, az alapanyag-drágulás, az értékesítési nehézségek felértékelték a támogatások jelentőségét. Ezért is fontos, hogy a magyar gazdálkodók jövedelembiztonságát szolgáló közvetlen támogatások nagyságrendje annak ellenére sem csökkent, hogy a KAP forráskerete uniós szinten 10 százalékkal kevesebb a korábbinál. A megemelt nemzeti költségvetési forrás a másik oldalon már a 2021-2022. év során lehetővé tette, hogy eddig több mint 10.800 gazdaság, élelmiszeripari vállalkozás és önkormányzat fejlesztéseihez mintegy 1.325 milliárd forint értékű támogatást ítélhessünk oda. Kiemelkedik ebből a gazdálkodók precíziós gazdálkodásra történő átállását segítő pályázat, amely az inputanyag felhasználást és a termelést optimalizáló, helyspecifikus művelést lehető tevő, digitális technológiával felszerelt erőgépek, munkagépek, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások megvásárlásában nyújtott segítséget.

Permetezőgép
Az új KAP nem csak korlátozásokat, szigorúbb zöld feltételeket jelent, hanem lehetőségeket is, melyekkel élhetnek a gazdálkodók (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Több fórum, felület segíti a gazdákat az új feltételek eligazodásában

Létfontosságú a gazdák változó feltételekre való felkészítése az áprilisban kezdődő egységes kérelem beadási időszakára, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel együtt (a falugazdászok és szaktanácsadók felkészítése mellet) az ország legkülönbözőbb pontjain gazdafórumokon adnak tájékoztatást, de információs anyagok, videók és honlap is segíti majd a tudásátadást, a KAP Stratégiai Tervben és az új támogatási feltételekben való eligazodást.

Az új KAP nem csak szigorúbb zöld feltételeket jelent, hanem lehetőségeket is ad, amelyekkel élhetnek a gazdálkodók – mondta el Feldman Zsolt. A források új struktúrában kerülnek a gazdálkodókhoz, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy a kis- és közepes gazdaságok számára nyújtható forrás az újraelosztó támogatás, amely a mezőgazdasági termelők számára 150 hektárig biztosít többletforrást.

Az eddig ismert alap- és zöldítési támogatások egybeolvadnak, amelyre ráépül az Agrár-ökológiai Program, amelyben való részvételről a saját gazdaságának adottságai, termelési gyakorlata és jövőképe alapján dönthet a gazdálkodó. Ez utóbbi az eddiginél hangsúlyosabb környezet-és klímavédelmi követelményeket fogalmaz meg támogatásért cserébe, ezzel is ösztönözve a talaj védelmét, vízmegtartó képességét javító mezőgazdasági gyakorlatokat.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc