Bezárás

Az agrárium aktuális kérdései

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 20.

A gazdálkodókkal közösen vesszük fel a küzdelmet a termelési költségek elszabadulásával és a piaci bizonytalanságokkal szemben – mondta Nagy István agrárminiszter a hévízi Agrárkonferencián az agrárágazat aktuális kérdései kapcsán.

Szalma hordás
A korábbinál korszerűbben, versenyképesebben kell gazdálkodni az agráriumban (fotó: Horizont Média/Archívum)

Következetesség, együttműködés, támogatás

A tárcavezető kiemelte, hogy a korábbinál korszerűbben, versenyképesebben kell gazdálkodni, hogy sikerrel menjen végbe a már zajló nemzedékváltás, nagyobb lendületet vehessen az élelmiszeripar fejlesztése és széles körű együttműködés jöjjön létre az élelmiszer termékpályák szereplői között. A kitűzött célok elérésének záloga az agráriumot jellemző összefogás, garanciája pedig az ágazat támogatása.

Kiemelkedő eredményt ért el a magyar mezőgazdaság tavaly, hiszen úgy biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, hogy közben nőtt az agrárexport is. 2022. január és november között 24 százalékos volt a növekedés. Ez azért fontos, mert a bővülő külkereskedelem hozzájárul a nemzetgazdaság pénzügyi stabilitásához, egyúttal növekvő értékesítési lehetőséget jelent az agrárvállalkozásoknak.

Változnak a támogatás szabályai

Fontos változás a 2014-2020-as időszakhoz képest, hogy a következő években már nem a Vidékfejlesztési Program határozza meg a vidékfejlesztési támogatási szabályokat, hanem a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv (KAP). Ugyanakkor 2023 és 2025 között a VP és a Stratégiai Terv párhuzamosan működik egymás mellett.

Folytatódni fog a LEADER program is, amelyhez kapcsolódóan már folyamatban vannak az előkészületek a Helyi Akciócsoportok bevonásával. Az új támogatási rendszer végrehajtásához szükséges intézményi, végrehajtási, informatikai felkészülés, valamint a nemzeti jogszabályok előkészítése halad, és minden érintett azon dolgozik, hogy áprilisban a szokásos rendben kezdődhessen meg az egységes kérelmek benyújtása. 

Az új támogatási rendszer rendkívül átfogó, úgy biztosítja a magyar gazdák forrásait a 2027-ig tartó időszakban, hogy folytatódhasson mezőgazdaságunk, élelmiszeriparunk megújítása, a versenyképesség erősítése.

Forrás: AM/Sajtóközlemény