fbpx

Napraforgó: alkalmazkodó növényvédelem

Írta: Agrárágazat-2023/02. lapszám cikke - 2023 február 20.

Az FMC-Agro Hungary Kft. januári online konferenciáján nagy hangsúlyt kapott a napraforgó növényvédelme. Annál is inkább, mivel idén a kukoricával azonos jelentőségű növénnyé nőheti ki magát ez a kultúra.

Napraforgó június
Most is meleg lesz

Még fontosabb növény lett

A napraforgó területe idén tovább fog növekedni, a repce rovására akár 800 ezer hektárra is bővülhet. A termelők abban bízhatnak, hogy a tavalyi aszályt nem követi még egy, és visszatérnek a korábban megszokott magas hozamok. A növény viszonylag olcsón termeszthető, piaca stabil, és a hazai feldolgozóipara erős – összegezte felvezetőjében a kilátásokat Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az FMC-Agro online konferenciáján.

Gyomokhoz igazítható védekezés

A szakemberek az elvetett állományok alapkezeléséhez a Successor® 600 talajhatású csírázásgátló gyomirtó szert (600 g/l petoxamid) ajánlották a termelők figyelmébe, amely az egyszikűek irtásán túl tartamhatásával és a kétszikű gyomok kelésének harmonizálásával segíti a további védekezést. Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy ez mennyire fontos. Száraz időjárásban a gyomok vontatottan, több hullámban kelnek, így nagyon nehéz a megfelelő fejlettségi állapothoz igazítani a kezelést. A készítmény minden típusú napraforgó-állományban alkalmazható kelés előtt, és az uniós rendelettel összhangban terbutilazint sem tartalmaz.

A tribenuron-metil hatóanyagú Express™ 50 SX® az FMC egyik fő napraforgó-gyomirtó szere. Az állománygyomirtót kizárólag az erre genetikailag toleráns napraforgókban szabad alkalmazni. A cég ezért szorosan együttműködik mindazon növénynemesítőkkel, amelyek rendelkeznek ilyen hibridekkel, legyenek ezek akár linolsavas, akár magasolajsavas változatok. Az Express™ kiemelkedő hatású a mezei acat ellen, nincs utóvetemény-korlátozása, és a napraforgóban sem okoz fitotoxikus tüneteket. Elhúzódó gyomkelés vagy erős fertőzöttség esetén kijuttatása mindenképpen osztott kezelésben javasolt. A továbbfejlesztett Evorelle® Express™ gyomirtó szert ott ajánlják az FMC munkatársai (amennyiben az elvetett hibrid genetikailag alkalmas a kezelésre), ahol a parlagfű, varjúmák, csattanó maszlag vagy a vadkender is gondot okoz, ilyen terület például Jász-Nagykun-Szolnok megye, ahol a legelterjedtebb az alkalmazása.

Kiváló hibridek

Az online beszélgetésben helyet kaptak a feltörekvő nemesítőházak is, hogy bemutathassák 2022. évi tapasztalataikat és újoncaikat. Az új hibridek legtöbbje kiemelkedő toleranciával és termőképességgel rendelkezik, így minden gazdálkodó megtalálhatja a számára megfelelő vetőmagot az egyre szélesedő kínálatból.

napraforgóhozamok

Van segítség a bajban

A tavalyi év másik tapasztalata, hogy az FMC Biológiai Termékek (Biologicals by FMC) készítménye, a RhizoMagic™ már két nappal a kijuttatása után kedvezően hatott az állomány NDVI-képére. Ezzel az algakivonatot, aminosavakat, alginitet, mezo- és makroelemeket is tartalmazó növény- és talajkondicionálóval nemcsak az aszály vagy bármely más időjárás okozta stressz oldható, de egy hibás gyomirtási technológia által stresszelt állományt is helyrehoztak vele. A RhizoMagic™ jól keverhető rovar- és gombaölő szerekkel is, így menetet spórolunk vele. A kísérletek tanúsága szerint 15-20%-kal képes növelni számos kultúra hozamait, így például egy kitárcsázásra esélyes repceállományból 2,5 t/ha-os eredményt hoztak ki a segítségével 2021-ben, kukoricában pedig 17%-kal növelték a hozamot. A kedvező tapasztalatok és a várhatóan nagy kereslet miatt (Agro-ökológiai Program) 2023-ban 600 literes kiszerelésben is elérhetővé teszik a terméket.

Gönczi Krisztina