fbpx

Fenntarthatóság és stratégia a virágok között is

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 19.

Hosszú távú fenntarthatóság, tervezhetőség és kiszámíthatóság – Nagy István agrárminiszter szerint ágazati stratégiára van szüksége a díszkertészeknek.

Tulipán
Öntözés nélkül nincs virágzó mezőgazdaság (fotó: tulipGARDEN)

Ágazatspecifikus forgóeszköz hitelprogramok megoldást jelenthetnek

A tárcavezető a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete tapolcai konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben is számíthat a több mint 100 ezer családnak megélhetést biztosító, mintegy 470 milliárd forint éves árbevételt felmutató díszkertészágazat a kormány segítségre.

Tavasztól ismét elérhetővé válnak az MFB Zrt. által működtetett ágazatspecifikus forgóeszköz hitelprogramok. Ennek keretében a vállalkozások 20 milliárd forint összegű kedvezményes kamatozású, akár 6 éves futamidejű, azon belül 3 éves türelmi idejű forgóeszközhitelt vehetnek fel 2023. december 31-ig. A hitelekhez az Agrárminisztérium 60 százalékos, de legfeljebb 4 százalékpont mértékű kamattámogatást nyújt, így a vállalkozások által fizetendő kamat a jelenlegi piaci adatok alapján a rendkívül kedvező 6,7-7,2 százalékos évenkénti szinten alakul.

Új elem célzottan a díszkertészeknek

Az idén életbe lépett Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv részét képezi egy teljesen új elem, ami célzottan a díszkertészágazat kisvállalkozásainak igényeire lett szabva, és a kertészeti ágazat számára kialakított egyéb támogatási konstrukciók mellett kerül meghirdetésre.

A tervek szerint azok a vidéki mikro- és kisvállalkozások részesülhetnek benne, amelyek 40 százalékot meg nem haladó mezőgazdasági vagy 50 százalékot meg nem haladó erdészeti árbevétellel rendelkeznek, és dísznövény nagy- vagy kiskereskedelemmel, illetve zöldfelület-gazdálkodással foglalkoznak.

Konferencia
A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete konferenciája, Tapolca (fotó: Agrárminisztérium)

Vízvisszatartás és öntözés nélkül nem megy

A miniszter kiemelte, hogy az aszály megmutatta a zöldfelület-gazdálkodás és a tájgazdálkodás jelentőségét. Ebben a vízvisszatartás és az öntözés nagy hangsúlyt kap. Még nyilvánvalóbbá vált, hogy öntözés nélkül díszfaiskolai tevékenységet nem lehet hosszú távon gazdaságosan folytatni – ehhez adott segítséget tavaly az öntözésfejlesztési pályázat.

A tárcavezető további célként tűzte ki a termelői csoportok, termelői szervezetek és termelői integrációs szervezet megalakulásának és működésének ösztönzését, ami által a gazdálkodók jövedelempozíciójának stabilizálása is erősödhet.

Forrás: AM/Sajtóközlemény