fbpx

Új sztár a kalászos gyomirtásban!

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 02.

Ebben az évben az ország jelentős területén az átlagosnál gyengébben fejlődtek az őszi vetések, egy részük csak a novemberi-decemberi csapadék hatására kelt ki. Ezek az állományok gyenge gyomelnyomó képességgel rendelkeznek, így a gyomirtás különösen fontos. Természetesen ott sem javasolt elhagyni a kezelést, ahol szépek a vetések, mert ezzel veszélyeztetjük a jó terméslehetőségét.

A gabonafélék gyomirtása nem tartozik a legnagyobb kihívást jelentő növényvédelmi feladatok közé, kivéve, ha valamilyen speciális problémával állunk szemben.

Mégis érdemes átnézni, a széles körű herbicidpiacot, mielőtt döntünk.

Így lehet a legkedvezőbb költségek mellett a legjobb eredményt elérni.

Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani azáltal, hogy a helyi szükségleteknek megfelelő, többféle, kedvező áru szert kínálunk.

A Cheminova Magyarország Kft. olyan hatóanyagok forgalmazását kezdte el, amelyek fejlettebb állományban is használhatóak, a gabonára teljesen szelektívek, és mégis széles körű gyomirtó hatással rendelkeznek, a vetésváltást pedig nem korlátozzák.

 

 

 

A tribenuron-metil (Nuance 750 WG) egy jól ismert hatóanyag, amely a levélen keresztül hat, az érzékeny gyomnövények növekedése gyorsan leáll, és néhány nap elteltével a tünetek láthatóvá válnak.

A kalászosokban lévő legtöbb magról kelő kétszikű faj(ebszikfű, napraforgó árvakelés, tyúkhúr, árvacsalán, vadrepce, stb.) és a mezei acat ellen is hatékony.

Az orvosi füstike, a porcsin keserűfű, a herbicidtoleráns napraforgó árvakelés és a ragadós galaj esetén kombinációs partnerszükséges.

Az acat a tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb, ebben az esetben 20-25 g/ha dózis javasolt, vagy kitűnő hatás érhető el a Mecaphar 750 (0, 8 l/ha) hozzáadásával, amely a többi kétszikű elleni hatást is erősíti.

Ahol a ragadós galaj problémát jelent, a legjobb megoldás a fluroxipir hatóanyag (Fluxyr 200EC) alkalmazása.

A Nuance használata nagyon rugalmas, mivel kalászosokban a fagyok megszűnését követően a zászlóslevél megjelenéséig alkalmazható.

Utóvetemény korlátozás nincs.

Vannak olyan gyomnövények (pl.: ragadós galaj, apró szulák), amelyek irtása nehéz feladat, mivel kevés igazán hatásos szer van ellenük, különösen olyan, amely a gabonára tökéletesen szelektív.

Annak érdekében, hogy a megfelelő gyomirtást még nehezen irtható fajok esetén is költségtakarékosan lehessen elvégezni, ikercsomagolások állnak rendelkezésre.

 

 

 

Újdonságként jelenik meg ebben az évben a Nuance Star csomag, amelyben található Nuance 750 WG (200 g/csomag), ami az előzőekben leírt széles körű hatékonysággal és rugalmas felhasználhatósággal rendelkezik, és a Fluxyr 200 EC (5 l/csomag), amelynek a hatóanyaga a fluroxipir, ez az érzékeny gyomnövényekben abnormális mértékű sejtburjánzást idéz elő.

A növény tápanyagkészlete elhasználódik, mérgező anyagcsere termékek halmozódnak fel.

 

A Fluxyr200 EC egy szisztemikus levélherbicid, amely a szállítórendszeren keresztül eljut a növény más részeibe is.

Hatékony a kalászosokban előforduló több kétszikű gyomnövény ellen.

Kiválóhatékonysággal rendelkezik az apró szulák, sövényszulák, hamvas szeder, tyúkhúr, valamint a ragadós galaj ellen és a herbicid toleráns napraforgó ellen is jól kiegészíti a Nuance 750 WG-t.

Kalászosokban a készítményt a kultúrnövény 2-3 leveles állapotától a zászlóslevél megjelenéséig lehet kijuttatni.

A Nuance Star csomagot akkor alkalmazzuk, amikor a gyomnövények az aktív növekedési szakaszban vannak.

A gyomok általában 2-4 leveles korukban a legjobban irthatók, a ragadós galaj 2-6 örvös állapotában, a mezei acat tőlevélrózsás és 10 cm-es fejlettsége között a legérzékenyebb.

A gabona jól tolerálja, esetleges túladagolás mellett károsodástól nem kell tartani.

Egy csomag 10-12 ha kalászos kezelésére használható, szántóföldi géppel, 200-300l/ha vízmennyiséggel.

Abban az esetben, ha a galaj túlfejlett és/vagy nagy egyedszámban van jelen, 10 hektárra juttassuk ki a készítményeket.

Erős szulákborítottságnál a csomag tartalmát további 0, 3 l/ha Fluxyr 200 EC hozzáadásával növelhetjük.

A hatás meleg, páradús időben a leggyorsabb.

Hűvös (8-10 0C) körülmények között sem marad el a várt hatás, csak több időre van szükség a megfelelő eredmény eléréséhez.

A Nuance Star kalászosokban kíméletes hatóanyagainak köszönhetően, igen rugalmas felhasználást tesz lehetővé, megkésett kezelés esetén sem károsítja a kultúrnövényt.

Ugyanakkor széles körű hatékonysága miatt jó eredménnyel alkalmazható abban az esetben is, ha sokféle gyomfaj van jelen a területen, és kitűnően használható a nagy terméskiesést okozó ragadós galaj vagy ebszikfű ellen is.

A csomagban található Hyspray erősíti, gyorsítja a hatást.

Azokon a területeken, ahol a magról kelő fajok mellett a mezei acat okoz problémát a Nuance Combi nyújtja a megfelelő megoldást .

 

A csomag tartalma 200g Nuance 750 WG + 10 l Mecaphar750 + 5 l Hyspray.

Ez egy kettős hatású gyomirtó szer.

A két hatóanyag jól kiegészíti egymást és együtteshasználata kizárja a rezisztencia kialakulását.

Mindkét anyag levélen keresztülszívódik fel.

A gabonában megjelenő fontosabb kétszikű gyomok mindegyikére hatásos, kivéve a ragadós galajt.

A Nuance Combi tavasszal a búza és árpa bokrosodásának végéig használható fel.

A csomag 11 ha-ra elegendő, természetesen a két szer külön is felhasználható a szakmai kihívásoknak megfelelően.

Ebben az esetben az acat és a korán kelő gyomok ellen felhasználható a Mecaphar 750, majd a későn kelő pl.: napraforgó árvakelés ellen a Nuance 750 WG.

Abban az esetben, ha az elővetemény herbicid toleráns napraforgó volt, a Mecaphar 750 kijuttatását akkorra időzítsük, amikor már ez is kikelt.

A Hyspray itt is erősíti a hatást, és javítja a hatóanyagok bejutását, akár aszályos időben is, amikor vastag viaszréteg fedi a gyomok levelét.

A fenti ajánlatokból látható, hogy a Cheminova bármilyen kétszikű gyomproblémára tud hatásos és mégis takarékos megoldást adni a termelőknek, anélkül, hogy a kalászos után termeszthető kultúrák körét korlátoznánk.

 

 

Tóth Balázs

Cheminova Magyarország Kft.