fbpx

Tovább drágulhat a kakaó

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 07.

Tovább drágulhat a kakaóBudapest, 2014. július 6., vasárnap (MTI) – A kakaóbab árát három éve nem látott magasságba, tonnánként 3133 dollárra vitte fel a jelentős ázsiai csokoládékereslet, és a hosszabb távon várható kínálat szűke további drágulást idézhet elő – közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

A Nemzetközi Kakaó Szövetség (International Cocoa Organization – ICCO) adatai szerint a globális kakaó kínálat immár második éve elmarad a kereslettől. Várhatóan ez így lesz az idén is, annak ellenére, hogy a 2013-14-es idényben – ebben az ágazatban októbertől szeptemberig tart a termesztési időszak – a világ kakaótermelésének mintegy kétharmadát adó Nyugat-Afrika fő termelői, Elefántcsontpart és Ghána rekordmennyiséget érhetnek el.

A kakaóbab ára immár másfél éve emelkedik, s jelenleg több mint 40 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt, azon félelmektől vezérelve, hogy a kínálat kevésbé nő a 2014-15-ös szezonban, mint a kereslet. A határidős árutőzsdéken a szeptemberi lejáratú kakaó kontraktus 3133 dolláros tonnánkénti ára 2011. augusztus óta a legmagasabb szint. Az elmúlt öt évben a kakaókereslet 29 százalékkal nőtt Ázsiában, holott ugyanezen idő alatt az európaiak 1 százalékkal kevesebb kakaót fogyasztottak.

Még a kakaóbabnál is jobban, több mint 70 százalékkal drágult a kakaóbabból kinyert, a csokoládé fő alkotóelemének számító kakaóvaj. Egy tábla tejcsokoládé összetevőinek költsége kilogrammonként 2,18 angol font (1 font=391,64 forint). Bár ez valamivel alacsonyabb a tavaly októberi 2,30 fontnál, még így is 35 százalékkal magasabb a 2012 elejeinél, 16 százalékkal pedig a 2013 elején tapasztalt árnál.

Az éves forgalmat tekintve 120 milliárd dollárra rúgó globális édesipar vállalatai egyre jobban aggódnak a kakaókínálat hosszú távú fenntarthatósága miatt. Fenyegető ugyanis, hogy a kakaófák kiöregszenek, miközben a termelés döntően azoktól a nyugat-afrikai kis gazdaságoktól függ, amelyek alig képesek beruházni, pedig a világ kakaókínálatának 90 százaléka ezektől a kistermelőktől származik. Egyúttal Afrika nyugati részén a kakaófarmerek átlagéletkora több mint 50 év, a fiatalabb generáció viszont egyre jobban vonakodik attól, hogy a paraszti életformát válassza – olvasható a Conclude elemzésében.

A Conclude Befektetési Zrt. fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője. A Conclude által indított napi szinten megjelenő Conclude Daily Gold nevű ingyenes online hírszolgáltatás elsősorban a nemesfémpiacokra és árupiacokra fókuszál.

MTI 2014. július 6.