fbpx

Magosz-küldöttgyűlés – Jakab: az új földtörvény kedvező hatása már érezhető

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 07.

Gödöllő, 2014. július 5., szombat (MTI) – Az új földtörvény, a földhöz jutás szabályainak szigorodása máris érezteti kedvező hatását – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a szövetség tisztújító küldöttgyűlésén szombaton, Gödöllőn.

A MAGOSZ tisztújító küldöttgyűlése Gödöllő, 2014. július 5. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) újraválasztott elnöke fogadja Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója gratulációját (b3) a szervezet tisztújító küldöttgyűlésén a gödöllői Szent István Egyetemen 2014. július 5-én. MTI Fotó: Marjai János

A MAGOSZ tisztújító küldöttgyűlése

Gödöllő, 2014. július 5. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) újraválasztott elnöke fogadja Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója gratulációját (b3) a szervezet tisztújító küldöttgyűlésén a gödöllői Szent István Egyetemen 2014. július 5-én. MTI Fotó: Marjai János

A Szent István Egyetemen tartott tanácskozáson – amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is – a küldöttek újraválasztották a szövetség elnökévé Jakab Istvánt, aki így további négy évig töltheti be a posztot – tájékoztatta Obreczán Ferenc, a Magosz szintén újraválasztott főtitkára kora este az MTI-t. Közölte azt is, hogy a Magosz szövetségi igazgatója Budai Gyula maradt.

Jakab István délelőtti beszédében kiemelte, hogy az agrárfejlesztési stratégia egyik legfontosabb eleme a nagyüzemek és a családi gazdaságok jelenlegi 50-50 százalékos arányának megváltoztatása a kis- és középgazdaságok javára, a 80-20 százalékos birtokpolitikai arány kialakítása. A kétharmados parlamenti többséggel megszavazott földtörvény, a földhöz jutás szabályainak szigorodása máris érezteti kedvező hatását – jelezte az elnök.

A MAGOSZ tisztújító küldöttgyűlése Gödöllő, 2014. július 5. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) újraválasztott elnöke (k), Győrffy Balázs, a szervezet alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (b) és Kisspál Ferenc álasztmányi elnök a MAGOSZ tisztújító küldöttgyűlésén a gödöllői Szent István Egyetemen 2014. július 5-én. MTI Fotó: Marjai János

A MAGOSZ tisztújító küldöttgyűlése

Gödöllő, 2014. július 5. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) újraválasztott elnöke (k), Győrffy Balázs, a szervezet alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (b) és Kisspál Ferenc álasztmányi elnök a MAGOSZ tisztújító küldöttgyűlésén a gödöllői Szent István Egyetemen 2014. július 5-én. MTI Fotó: Marjai János

Nem elég azonban a földet megszerezni, megtartani csak eredményes gazdálkodással lehet – hangsúlyozta. Ezért szükség van az őstermelők érdekeinek védelmére, a fokozott ellenőrzésre, például az igazolványokkal visszaélők, a csalók kiszűrésére – tette hozzá.

Az agrárágazat erősödését jelzi, hogy tavaly a mezőgazdaság exportbevétele elérte a 8,1 milliárd eurót, ami az összes kivitel értékének 10 százalékát tette ki. A keleti nyitás politikájának eredményeként a kivitel dinamikája az idén tovább növekszik – hívta fel a figyelmet az elnök.

A következő évek legfontosabb feladatai között az öntözött termőterület növelését, gazdabarát bankrendszer kialakítását, a feldolgozóiparban a gazdák tulajdonhoz jutását és a termelésben, feldolgozásban, értékesítésben a gazdák összefogását, az együttműködések megszervezését jelölte meg Jakab István.

A küldöttgyűlésen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkára arról beszélt, hogy a 2010 előtti időszakban a hibás agrárpolitika következtében a vidék magára maradt, falvak sora kiürült, a fiatalok elvándoroltak, és ennek a helyzetnek a megváltoztatásához jogszabályok tömegét kellett meghozni. Az intézkedések közé tartozott a gazdák érdekképviselete érdekében a kamarai rendszer újjáépítése, a szervezet szolgáltatói oldalának megerősítése, és a fiatal gazdák helyzetbe hozása.

MTI 2014. július 5.