fbpx

Kalászost vetne? 3+1 tanács a fajtaválasztáshoz

Írta: Kristóf Imre - 2023 június 27. -Hirdetés

Rendkívüli évben vagyunk, nem lehet most rutinból döntést hozni. Ez a fajtaválasztásra is vonatkozik – mondják a Karintia Kft. szakemberei, akik a határjáró buszukkal Mezőfalván várták a gazdálkodókat. Németh Lajos meteorológust, a Karintia klímatanácsadóját és Bene Zoltánt, a Karintia Kft. cégvezetőjét kérdeztük, hogy mik legyenek a fő szempontok a fajtaválasztás során.

„A szokásból meghozott döntéseknek az ideje lejárt”

A magtárak a legtöbb helyen még tele vannak gabonával, és jó termés ígérkezik. Ám az aratás után hamarosan jön az őszi kalászosok vetése. A mostani szélsőséges időjárásban is biztonságosabban, gazdaságosan termeszthető kalászosokat keresnek a gazdálkodók az őszi vetéseikhez. Mit kínál hazai országos integrátorként a Karintia Kft., mit javasolnak a gazdálkodóknak a Pannon Régióra nemesített árpa, durum, tritikálé és lágybúza termékpalettájukból?

– A szokásból meghozott döntéseknek az ideje lejárt. Ezt most már évek óta mondjuk, de sajnos évről évre beigazolódik. Elképesztő különbségek között ingadozik a nitrogén ára, ami szoros összefüggést mutat a gáz árának változásával. A terményárak pedig gyakorlatilag megfeleződtek. A csapadék jelenleg bőségesen áll rendelkezésre, ennek köszönhetően sok gombabetegséggel is találkozunk. Rendkívül bizonytalanná vált a gazdálkodási környezet. Nem véletlen vettük nyakunkba az országot. Németh Lajos meteorológussal, a Karintia Kft. klímatanácsadójával az egyre változóbb körülményekre hívjuk fel a figyelmet – nyilatkozta stábunknak Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője.

Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője
Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője

Bizonytalanabb évek jönnek?

A Karintia szaktanácsadói járják most az országot, mit javasolnak általában a gazdálkodóknak?

– A legfontosabb, hogy a gazdák ne szokásból, de végképp ne hirtelen felindulásból döntsenek. A felindulást természetesen idézőjelben mondom.  Érdemes átgondolni most a döntést. Megfigyelhető, hogy az időjárás azért, ha nem is ismétli önmagát, de van benne olyan hullámzás, hogy egy-egy rendkívül száraz időszak után, – ilyen volt például az elmúlt négy-öt esztendőben, amikor Peru térségében a Csendes-óceán vize a felső rétegeiben jóval melegebb volt az átlagnál, és ez hatással volt Európa időjárására is – változások következhetnek. Most átkelünk az El Nino korszakba, amikor egy csapadékosabb periódus kezdődik – mondta Németh Lajos meteorológus, a Karintia Kft. klímatanácsadója.

Németh Lajos meteorológus, a Karintia Kft. klímatanácsadója
Németh Lajos meteorológus, a Karintia Kft. klímatanácsadója

A Pannon régióra nemesített kalászosokat tartalmaz a portfóliójuk. Bőtermő, kevesebb inputanyagot igénylő, esetleg szárazságtűrőbb fajták kerülnek most előtérbe?

– Az idei évben, meggyőződésem, hogy a fajtaválasztási szokások gyökeresen meg fognak változni. Rendkívül sok, betegségtől fertőzött állománnyal találkozhatunk a szántóföldeken.  Ezért olyan fajtát érdemes választani, amelynek a betegség-ellenálló képessége átlag feletti. Egyre kevesebb nitrogént tudunk szórni, mert rendkívül drága nitrogénnel voltak kénytelenek gazdálkodni a termelők. Bizonytalan, hogy milyen ára lesz a nitrogénnek, ezért olyan fajtát válasszunk, aminek a nitrogénhasznosító képessége ugyancsak átlag feletti. Nagyon fontos továbbá, hogy ne csupán a vetőmag tonna-árát nézzük a gazdálkodás során. Azt is számoljuk ki, hogy mennyi a vetőmag hektárköltsége annak az adott fajtának! Nem mindegy, hogy a választott fajtát 160-180 kg-mal vetem, vagy esetleg jóval magasabb mennyiséggel, 250-300 kilóval vagyok kénytelen elvetni. A kettő között 30-40 százalékos különbség is adódik. A Karintia a saját vetőmag ajánlatát a fentiek figyelembevételével állítja össze.

Összefoglalásul a fajtaválasztáskor a bő termőképesség és a prémium minőség ígérete mellett érdemes figyelembe venni a fajta

  • betegség-ellenálló képességét,
  • N-hasznosító képességét, és a
  • vetőmagnormáját is.
  • +1 A terményértékesíthetőség. A Karintia Kft. Közép-Európa-szerte számos feldolgozóval aktív üzleti kapcsolatot ápol. Felértékelődöt a termény gyors és korrekt áron történő értékesíthetősége. A Karintia ebben is segítségére tud lenni a gazdáknak, szívesen adunk ajánlatot a megtermelt termésre is tanácsolta Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője.
Karintia Kft.